Android Oreo: cele mai importante zece funcții de care vei beneficia

Android Oreo: cele mai importante zece funcții de care vei beneficia

Android Oreo, cunoscut mai simplu ca Android 8, a avut ieri premiera, iar astăzi aflăm care sunt cele mai noi și mai bune funcții ale sistemului de operare.

Așteptarea pentru Android 8 a fost destul de lungă, poate și din cauza faptului că numele său a fost unul extrem de dezbătut. De multe ori s-a vorbit despre faptul că biscuiții Oreo vor da numele noului sistem de operare, însă nimic nu a fost sigur până acum câteva zile.

Firește, dacă ne gândim la faptul că sistemul de operare poartă nume de desert la fiecare versiune, Oreo era, de departe, cea mai bună alegere pentru Android. În plus, nu este prima versiune care preia numele unui brand, având un precedent creat de KitKat. Trecând peste asta, ar fi bine să aflăm ce este nou în Android 8, în afară de nume.

Android Oreo vine cu buline pentru notificări

Dacă nu aveai deja o mulțime de moduri în care să primești notificări, atunci sigur te vei bucura de noile buline de notificare. Acestea apar în colțul din dreapta sus al pictogramelor aplicațiilor, de fiecare dată când o anumită aplicație are ceva de zis. Culorile sunt atribuite automat, fiind preluate din paleta de culori a fiecărei iconițe.

 

Android 8 îți pune la dispoziție pictograme adaptive

Producătorii de telefoane pot alege una din cele câteva forme disponibile pentru a-și afișa toate pictogramele. Pe lângă pătratele clasice, apar și cercuri, dreptunghiuri verticale, orizontale și pictograme cu fundal transparent. Poate fi adăugat și un efect special în colțul din dreapta sus al pătratelor sau al dreptunghiurilor.

android oreo 8 o pictograme

Cu ajutorul acestor pictograme adaptive, Google speră că meniurile vor fi mai uniforme, datorită iconițelor similare folosite pentru aplicații.

Poți crea scurtături accesibile în aplicații

Dezvoltatorii de aplicații vor putea oferi o funcție prin care poți fixa anumite pagini din aplicații, pe care să le accesezi mai târziu. Într-o aplicație de chat, vei putea crea o scurtătură rapidă pentru o anumită conversație, iar aceasta va apărea pe homepage, exact ca o altă aplicație.

Mai multe setări pentru Wi-Fi

Updateul Android Oreo vine cu îmbunătățiri în procesul de selecție al Wi-Fi-ului de către telefoane. Astfel, stabilitatea și fiabilitatea sunt îmbunătățite, iar interfața este regândită pentru a fi mai intuitivă.

Meniul de preferințe este îmbunătățit, iar toate setările importante sunt aduse la un loc, iar pe device-urile compatibile, Wi-Fi-ul se va putea activa automat când o rețea salvată anterior este în preajmă.

Android Oreo îmbunătățește utilizarea fonturilor

Această funcție este orientată mai degrabă către utilizatori, care vor avea posibilitatea de a lansa aplicații fără să mai adauge și fonturile în pachetul de instalare. Aceste descărcări pot fi făcute ulterior de aplicație de la un provider comun. Funcția poate fi folosită și pentru emojiuri.

Android 8 îți îmbunătățește bateria….

Android O le oferă utilizatorilor o durată de viață a bateriei mai bună, deoarece împiedică aplicațiile din fundal să mai verifice locația telefonului atât de des ca acum. Asta include Google Play Services dar și orice altă aplicație care îți cere acces la locație.

… și o face încă o dată

Există mai multe optimizări făcute pentru Android 8 pentru sporirea duratei de viață a bateriei, iar funcția Background Execution Limits este una dintre cele mai importante. Aceasta limitează aplicațiile care rulează în fundal, împiedicându-le să acceseze alte servicii de fundal după bunul plac.

Aceste restricții adăugate în noul sistem de operare sunt activate standard, în timp ce pe Anrdoid Nougat trebuie activate manual.

Noi emojiuri sosesc odată cu Android O

Probabil că folosești 5, 10, poate 15 emojiuri în mod constant, dar Android O vrea să-ți aducă și mai multe. Noul update vine cu nu mai puțin de 60 de emojiuri unice pe care le vei putea folosi, sau nu, în mesaje.

android oreo 8 o emoji

Ambient Screen pentru alte îmbunătățiri ale notificărilor

Cu ajutorul Ambient Screen, utilizatorii vor vedea notificări evidențiate pentru anumite aplicații. Acestea vor avea un font mai mare, numele aplicației va fi evidențiat și vor fi oferite scurtături rapide pentru diverse acțiuni.

Senzorul de amprentă devine mai util cu Android Oreo

Pixel și Pixel XL veneau cu o funcție exclusivă, prin care poți deschide bara de notificări dacă glisezi cu degetul în jos pe senzorul de amprentă. Funcția a apărut și pe telefoanele Nexus, iar acum va merge și către alte dispozitive.

Dezvoltatorii de aplicații pot adăuga funcții noi, prin intermediul cărora să utilizeze senzorul de amprentă. Spre exemplu, ai putea da scroll în browser doar folosind degetul pe senzor.

Android O, cunoscut acum ca Oreo, se anunță a fi un sistem de operare pe cinste. Rămâne doar să vedem pe ce dispozitive va fi disponibil. Pe dispozitivele Pixel și Nexus, Google s-a asigurat că va fi disponibil curând, iar asta i-a luat prin surprindere pe utilizatori, deoarece curând a devenit chiar prima zi. Așteptăm și alți producători care să facă pasul către noul sistem, cu toate că îl vom vedea, cel puțin inițial, doar pe telefoane de top.

Citește și: