De la Digi Mobil la Orange, ce aleg românii între abonament și prepay

De la Digi Mobil la Orange, ce aleg românii între abonament și prepay

Digi Mobil e cel mai mic operator, pe când Orange e cel mai mare, ca număr de utilizatori. Acum știm și câte milioane de cartele sunt pe piață. 

Digi Mobil e lider la portări și Orange e lider la număr de abonați. Alături de aceștia, mai există Vodafone și Telekom și toți patru oferă atât postpaid, adică abonamente, cât și prepaid, adică acele cartele pe care trebuie să le reîncarci lunar. Acum, ANCOM anunță că tendința oamenilor e de a trece la abonamente de servicii de telefonie mobilă, în detrimentul cartelelor preplătite.

Această evoluție, indiferent că vorbim de Digi Mobil, Orange sau Vodafone, s-a observat încă din 2016 și există o explicație: diversificarea pachetelor și facilitățile oferite de furnizori, la prețuri preferențiale. De fapt, câștigul este de ambele părți: furnizorii vând pachete, iar clienții se bucură de mult mai multe facilități. Datele comunicate acum de ANCOM, fără a preciza dacă e vorba de Digi Mobil, Orange, Vodafone sau Telekom, sunt pentru prima jumătate a lui 2017.

Astfel, în primele șase luni, în România erau înregistrate 22,2 milioane de cartele active de servicii de telefonie mobilă, mai puțin cu 1,5% față de 2016. Apoi, 11,8 milioane dintre utilizatori funcționau pe bază de abonament, cu 7% mai mulți decât în 2016, și doar 10,4 milioane foloseau cartele preplătite active, cu 10% mai puțini decât în anul precedent.

În plus, nouă milioane de cartele SIM pe bază de abonament sunt utilizate de persoane fizice. Scăderea numărului total de cartele SIM active s-a resimțit și în evoluția traficului de voce, unde s-a înregistrat o scădere de 4%, la 32,3 miliarde de minute, față de 2016.

În caz că ți-ai făcut abonament la Digi Mobil, Vodafone, Orange sau Telekom pentru voce și mesagerie, e bine să știi că proaspăt aniversatul serviciu SMS a suferit scăderi considerabile în primul semestru al 2017, cu 16% față de 2016. Puse cap la cap, un utilizator activ a vorbit, în medie, într-o lună, cam patru ore și 14 minute și a trimis 59 de SMS-uri.

 

Deloc surprinzător, indiferent de ce oferte ar avea operatorii ca Digi Mobil sau Orange, gradul de utilizare a telefoniei fixe continuă să scadă. La 30 iunie 2017, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodării se situa la valoarea de 43%, iar traficul total de voce s-a diminuat cu mai bine de 1,5 miliarde de minute. E bine să știi că din 2018 vei plăti mai puțin la factura de mobil, deci rețeaua fixă va scădea și mai mult.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: