15 iul. 2017 | 12:00

Procesoarele AMD Threadripper vor fi semnificativ mai ieftine decât rivalele de la Intel

ACTUALITATE
Procesoarele AMD Threadripper vor fi semnificativ mai ieftine decât rivalele de la Intel

AMD a anunțat lansarea noii sale game de procesoare high-end, AMD Threadripper, la mijlocul lunii mai. Însă de atunci nu am mai aflat mare lucru despre acestea, sau despre prețul la care vor fi puse în vânzare. Asta până recent, când compania americană a dat publicității mai multe detalii în ceea ce privește prețul, disponibilitatea și data oficială a lansării lor. 

Linia AMD Threadripper va sosi cu două procesoare de top. Unul va costa 700 de euro, Ryzen Threadripper 1920X, cu 12 nuclee reale și 24 virtuale și 3,5 GHz cu posibilitate de overclock până la 4 Ghz. Celălalt, vârful de gamă Ryzen Threadripper 1950X va costa 875 de euro și va veni cu un număr impresionant de 16 nuclee reale și 32 virtuale. El va rula la o frecvență standard de 3,4 GHz și va putea fi și el overclockat la 4,0 Ghz. Nu mai trebuie să menționez că cele două procesoare Threadripper vin deblocate.

Prin comparație, rivalii de la Intel au în plan un procesor chiar și mai puternic de atât. Noul i9 Extreme va dispune de 18 nuclee reale și 36 virtuale, însă acesta va costa aproximativ 1750 de euro. Ceea ce este mai mult decât două Threadripper vârf de gamă. Nu sunt ferm convins că un i9 XE ar merita această sumă exorbitantă. În plus, cele două procesoare din gama Threadripper vor putea fi asociate cu o linie nouă de plăci de bază care sunt menite să funcționeze într-o comuniune perfectă cu acestea. Mai adăugăm și două plăci video Radeon pe arhitectură Vega și deja avem performanțe ultra high-end, cu un preț relativ decent.

Pe lângă noile procesoare vârf de gamă, AMD a oferit mai multe detalii și despre verisunile sale mai low-cost, precum Ryzen 3. Ele vor intra direct în concurență cu gama i3 de la Intel și vor fi mai puternice. Lansarea acestora va avea loc pe 27 iulie, notează The Verge.