Din cauza activității teroriste, Telegram riscă să dispară din Rusia

Din cauza activității teroriste, Telegram riscă să dispară din Rusia

Telegram se pare că este una dintre cele mai populare aplicații de chat securizat utilizată de teroriști. Din acest motiv, riscă să fie interzisă de ruși.

Majoritatea aplicațiilor de chat pe care le folosim la ora actuală se mândresc cu un anumit nivel de securitate dat de criptarea conversațiilor. Se pare însă că nu toate sunt la fel de sigure, iar acesta este și motivul pentru care Rusia are o problemă cu Telegram.

În trecut, mai multe agenții guvernamentale din diverse colțuri ale globului au pus presiune pe creatorii WhatsApp și Telegram pentru a partaja conversațiile anumitor persoane. Citând motive de securitate națională și lupta împotriva terorismului, autoritățile ruse reprezintă cel mai recent inamic al utilizatorilor de Telegram. Din câte se pare, aplicația are mari șanse să nu mai funcționeze deloc pe teritoriul Rusiei, dacă nu partajează comunicațiile utilizatorilor cu agențiile de securitate din țara lui Putin.

Citând un pericol terorist iminent, fondatorului Telegram a afirmat că a avut parte de mai multe ori de presiuni din partea guvernului rus. Organizațiile guvernamentale au sperat să obțină de la Pavel Durov un sistem infailibil pe care să-l poată folosi pentru decriptare tuturor conversațiilor desfășurate prin intermediul Telegram.

Conform informațiilor făcute publice de serviciul secret rus de securitate, aplicația a fost folosită în trecut în planificarea unor atacuri teroriste, inclusiv cel în care un sinucigaș cu bombă a fost implicat în luna aprilie. Tot aplicația Telegram, deși este folosită cu entuziasm la Vatican, a fost utilizată de membrii grupării ISIS pentru răspândirea unei aplicații ,,educative” dedicată celor mici.

În ceea ce-i privește pe cei de la Telegram, au încercat în trecut să blocheze canalele pe care ISIS își desfășoară activitatea, dar altele noi sunt create cu ușurință. Până și agențiile guvernamentale din Statele Unite au pus presiune pe fondatorul Pavel Durov, dar cel puțin momentan, acesta rezistă cu brio.