Acest scut îi va proteja pe astronauți de radiațiile din spațiu

Acest scut îi va proteja pe astronauți de radiațiile din spațiu

Dacă este un lucru care stă între noi și posibilitatea de a călători în spațiu în siguranță este pericolul expunerii la radiații, care pot afecta serios sănătatea astronauților odată ce trec de centura protectivă a Pământului.

Nu este ușor de găsit o rezolvare la această problemă, dar o nouă invenție a cercetătorilor din Australia ne poate deschide o nouă cale de a ne proteja măcar parțial împotriva radiațiilor. Specialiștii au creat un scut dintr-un nanomaterial care poate alterna între posibilitatea de a reflecta și transmite lumina.

Fizicienii de la Australian National University susțin că metasuprafața creată este atât de mică încât sute de straturi pot încăpea pe vârful unui ac, ceea ce înseamnă că materialul poate fi aplicat cu ușurință pe orice suprafață și structură, inclusiv pe cea a costumelor folosite de astronauți. Invenția are foarte mult potențial și poate fi ajustată pentru a reflecta razele ultraviolete periculoase pentru sănătatea celor aflați în spațiu.

Trebuie să menționăm că nanomaterialul nu are capacitatea de a bloca toate efectele dăunătoare ale radiațiilor cosmice. Cu toate acestea, inovația este un pas înainte și reprezintă o modalitate de a diminua măcar parțial pericolul la care sunt expuși astronauții.

Potrivit Science Alert, puterea protectivă a nanomaterialului este dată de temperatură. Atunci când dispozitivul se încălzește sau se răcește, suprafața, compusă dintr-o structură 2D de nanoparticule, poate fi transformată în așa fel încât să reflecte sau să conducă undele de lumină.

Pe lângă utilitatea sa în spațiu, materialul dispune de proprietăți care îl fac să fie util și pe Pământ. Cercetătorii susțin că același mecanism poate fi folosit pentru a transforma o suprafață. De exemplu, poți avea o fereastră care poate fi transformată în oglindă sau o suprafață care poate controla cantitatea de lumină care trece prin fereastră, în funcție de anotimp.

În prezent, eficacitatea materialului creat a fost demonstrată doar în testele de laborator, dar echipa de cercetători este de părere că investițiile pe care proiectul le-a atras le vor permite ca în doar trei ani de zile să înceapă producția materialului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI