Acest robot portabil poate transforma orice mașină într-un vehicul autonom

Acest robot portabil poate transforma orice mașină într-un vehicul autonom

Pentru că ne apropiem cu pași repezi de viitorul industriei automobile, care va aduce în prim plan vehiculele autonome, un grup de studenți a creat un robot portabil care poate transforma orice vehicul într-unul autonom.

În teorie, consumatorii nu trebuie să investească mulți bani într-o mașină automată, ci pot opta pentru un robot portabil care le transformă automobilul pe care deja îl dețin într-un vehicul autonom. Această tehnologie poartă denumirea IVO, ca prescurtare din engleză pentru „operator inteligent pentru vehicule”, și se folosește de senzorii de mișcare, de dispozitivele mecanice și de camere pentru a crea un înlocuitor pentru șofer, potrivit Live Science.

Acest robot portabil este creat de un grup de studenți din Israel și vine la pachet cu algoritmi sofisticați. Practic, tehnologia inteligentă este e fapt un robot performant care poate lua în primire rolul de șofer autonom. În acest fel, vei avea încă posibilitatea să te folosești de flota colecției de mașini existente pe piață, fără a trebui să-ți alegi dintr-o gamă restrânsă de produse. În plus, vei dispune de un singur produs generic ale cărui costuri vor fi considerabil mai mici, din simplul motiv că nu este grea producerea sa în masă.

În prezent, prototipul pentru acest dispozitiv are o greutate de 15 kilograme și producția sa costă în jur de 1,600 de dolari. Aceasta este o schimbare semnificativă, căci costurile de producție a unei mașini autonome ajung la sute de mii de dolari.

Există pe piață concepte similare, precum Oxbotica a celor de la Universitatea Oxford, care are la bază un sistem care se folosește de învățarea automată pentru a transforma vehiculul într-unul autonom. Iar startup-uri precum Cruise Automation, recent achiziționat de General Motors, și Otto, achiziționat de Uber, au lucrat la o tehnologie care se folosește de senzori și de inteligența artificială pentru a transforma orice marcă și model de mașină într-una care se poate conduce singură.

Însă niciuna dintre cele două companii amintite nu se folosește de un robot fizic, portabil, așa cum este IVO. Deși prototipurile nu au fost încă testate în mod oficial, ele au fost testate în parcările universității de care cercetătorii aparțin și în China, unde restricțiile sunt mai puțin stricte ca în Israel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: