Acest dispozitiv poate recolta vapori de apă în deșert

Acest dispozitiv poate recolta vapori de apă în deșert

Cercetătorii de la MIT au construit un instrument care poate recolta, în mod economic, apa din aerul din deșert, anunțând o schimbare în modul în care ne raportăm la climatul uscat și secetos din aceste zone.

Hyunho Kim, cercetător de la MIT, lucrează la o clasă unică de materiale numită „cadre metal-organice”. Moleculele organice, cu bază de carbon, formează legături între ioni metalici și creează structuri 3D care dispun de mult spațiu intern. Acest lucru le permite structurilor să realizeze lucruri mai puțin obișnuite, precum să facă un rezervor de înaltă presiune să stocheze mai mult hidrogen, potrivit Ars Technica. 

Kim a lucrat cu oxid de zarconiu împerecheat cu molecule organice. Combinația are calitatea utilă de a prinde și de a stoca vaporii de apă la temperaturi scăzute, dar și de a elimina apa atunci când temperatura crește. Ideea de bază este că un dispozitiv care are la bază acest material poate recolta vaporii de apă din aer noaptea și apoi îi poate elimina în timpul zilei.

Primul test a fost realizat în laborator, unde cercetătorii au evaluat buna funcționare a acestor procese. Dispozitivul de forma unui cub de dimensiuni mici, realizat dintr-un material cu o structură organică din metal, a fost plasat într-o zonă care dispunea de o umiditate de 20%, iar mecanismul a funcționat așa cum ar fi trebuit. În spatele pătratului a fost atașată o suprafață care era menținută la o temperatură scăzută, iar aceasta a permis ca apa eliminată să se condenseze sub forma unor picături.

În cadrul celui de-al doilea test, materialul a fost integrat într-o construcție, precum cea din imagine, care dispunea de o fereastră și de o zonă care răcea aerul. Din nou, picăturile de apă au apărut pe condensator.

Pentru că prototipul este un dispozitiv de dimensiuni mici, acesta a reușit să recolteze doar o cantitate mică de apă, însă potențialul este clar. Dacă acesta va fi creat la o dimensiune mai mare (de 1 metru pătrat), versiunea ar putea strânge 0.2 litri pe zi și poate recolta vaporii în mai puțin de o oră.

Există o serie de alte procedee care pot fi realizate pentru a asigura buna funcționare a dispozitivului, dar lecția de aici este una importantă și ne arată că putem avea parte de apă și în deșert, dacă ne străduim puțin.

Citește și: