Laboratorul de mărimea unui cip poate salva vieți umane

Laboratorul de mărimea unui cip poate salva vieți umane

De la detectarea cancerului, la testarea pentru viruși și infecții incurabile, supraviețuirea unor boli grave depinde de cele mai multe ori de posibilitatea identificării problemei apărute din timp.

Însă când nu ai accesul la o testare obișnuită, viața ta se poate afla în primejdie, iar testele presupun, de obicei, existența unui echipament de laborator care este foarte costisitor. Un alt impediment ar putea fi lipsa unui personal medical specializat, care, în unele părți ale lumii, nu se află mereu la îndemână.

Astfel, o echipă de cercetători de la Universitatea din Stanford și-a propus să facă ceva în privința acestui aspect. Aceștia au construit o unealtă, care are forma unui laborator, de mărimea unui cip, și care poate fi produsă cu ușurință de o imprimantă cu jet de cerneală, conform Popular Science.

Acest mini-laborator este un dispozitiv care poate integra o multitudine de funcții de laborator, precum analiza ADN, cu toate că are o dimensiune redusă, de câțiva centimetri. Asemenea unui microcip, acesta are la bază un circuit integrat, care poate analiza și evalua fluidele din corp.

Deși conceptul nu este tocmai nou, cipul dezvoltat de cercetătorii de la Stanford este mai bine pus la punct decât cele precedente, pentru că nu presupune o specializare a celui care îl va utiliza. Totodată, platforma construită trebuie să fie adaptabilă, deci capabilă să detecteze mai multe boli. Și nu în ultimul rând, trebuie să fie produsă și achiziționată la un preț cât mai mic, pentru a deveni accesibilă instituțiilor medicale din zonele rurale.

Toate aceste considerații par să fie luate în calcul de cei de la Stanford, care pleacă de la bun început de la ideea de a finanța și dezvolta infrastructura unor țări mai puțin dezvoltate.

Pentru a obține un dispozitiv performant și ușor de achiziționat, aceștia au dezvoltat un sistem constituit din două părți. Laboratorul de mărimea unui cip conține o bază confecționată din silicon, pe care sunt plasate probele, și o o bandă din plastic pe care este printată un circuit, cu ajutorul unei cerneli din nanoparticule.

Atunci când un câmp electric este aplicat circuitului printat, celulele, localizate pe porțiunea de silicon, se separă în funcție de polarizabilitatea lor, iar în funcție de mișcarea și separarea celulelor existente, medicii își pot da seama dacă proba conține celule canceroase sau infectate cu HIV.

Mini-laboratorul nu îți oferă doar posibilitate de a diagnostica pacienții în nevoie, dar le oferă cercetătorilor cu resurse financiare limitate, libertatea de a experimenta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: