Larry Page, cofondator al Google, construiește în secret mașini zburătoare

Larry Page, cofondator al Google, construiește în secret mașini zburătoare

Larry Page, cofondator al gigantului Google, lucrează în secret la împlinirea unui vis pe care omenirea îl are de mult timp: mașina zburătoare.

Page, în prezent CEO al companiei Alphabet, a contribuit cu mai mult de 100 de milioane de dolari pentru punerea pe picioare a startupului Zee.Aero, potrivit unui raport al Bloomberg. De asemenea, a fondat un alt startup similar, numit Kitty Hawk, ca o referință la terenul unde a fost testat primul planor al fraților Wright. Din păcate, Page nu a oferit comentarii adiționale la cererea Bloomberg.

Zee.Aero a fost lansat în 2010, și se pare că Page a cerut în mod clar ca implicarea lui să rămână secretă. Sediul central al Zee.Aero se află în Broderick Way și e o clădire aparent anostă, cu un aspect industrial. Inițial, Page a restricționat echipa Zee.Aero la primul etaj, iar pe al doilea l-a rezervat pentru el însuși, cel puțin în primă fază. De asemenea, angajații nu îi foloseau numele lui Page, ci îl supranumiseră Gus.

În prezent, Zee.Aero are 150 de angajați și o fabrică în campusul Ames Research Center al NASA. De asemenea, se fac teste în Hollister, care se află la 70 de minute de Mountain View. Cât despre Kitty Hawk, Page a început operațiunile și testele și în cazul său, iar sediul central a fost construit relativ aproape de birourile Zee.Aero. Președintele inițial a fost Sebastian Thurn, unul dintre cele mai importante nume din cadrul programului Google care vizează mașinile autonome și fondator al diviziei de cercetare Google X.

Momentan, mașinile zburătoare par un plan ridicol, deși se lucrează de zeci de ani pentru construcția lor. Pe de altă parte, faptul că simpla idee atrage oameni precum Larry Page ne sugerează că materialele mai bune, sistemele de navigație autonomă și alte îmbunătățiri tehnice aduc această fantezie mai aproape de realitate. Mark Moore, inginer aeronautic care și-a dedicat viața creând designuri pentru nave uimitoare la NASA, a spus că avansările tehnologice sunt uluitoare, iar următorii 5-10 ani vor fi incredibili.

Moore a prezentat, acum câțiva ani, un concept de avion numit Puffin. Acesta ar fi folosit motoare electrice, care sunt mai tăcute și mai sigure decât motoarele cu combustie sau decât turbinele convenționale. Acesta a oferit credit lui Elon Musk pentru faptul că, odată cu Tesla, a contribuit la avansarea acestei tehnologii. Înainte, motoarele electrice erau folosite în industrii care aveau nevoie ca ele să fie staționare, așa că nimeni nu se preocupa pentru greutatea lor. Abia atunci când industria auto a început să fie interesată de utilizarea lor, au început să devină mai ușoare și mai maleabile.

Se pare că oamenii din aeroportul din Hollister au văzut două automobile Zee.Aero în curs de testare. Ambele au un corp îngust, carlinga bulboasă, iar motorul pare a fi pusher, cu două elice în spate. Unul dintre prototipuri arată precum un avion convențional mic, potrivit descrierilor.

La fel ca Elon Musk, Larry Page investește în mod constant fonduri personale pentru a-și împlini fanteziile din copilărie. Cei doi își petrec deseori timpul împreună, căutând metode de a schimba fundamental transporturile. „Sunt investiți foarte mulți bani în tot felul de startupuri legate de internet, ceea ce e grozav. Dar pentru anumite probleme reale cu care ne confruntăm, cred că ar fi necesare și alte tipuri de investiții”, spunea Page, acum ceva timp, tot pentru Bloomberg. Foștii angajați ai Zee.Aero descriu compania ca fiind un loc în care e plăcut să lucrezi, dar fără a ignora așteptările serioase ale lui Page. Acesta vrea un viitor al mașinilor zburătoare, și îl vrea acum.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Bloomberg