22 sept. 2016 | 11:44

Un studiu arată că selfie-urile îți dau încredere în tine

ȘTIINȚĂ
Un studiu arată că selfie-urile îți dau încredere în tine

În sfârșit, un studiu care menționează și un posibil beneficiu al selfie-urilor.

Pe parcursul ultimilor ani, am avut parte de numeroase studii care scoteau la iveală diverse aspecte neplăcute ale pasionaților de selfie. Acum, însă, avem parte și de vești bune, iar acestea vin de la cercetătorii de la Universitate din California, Irvine (UCI). Conform unui studiu publicat recent, aceștia au ajuns la concluzia că selfie-urile îi pot ajuta pe oameni să fie mai fericiți.

Potrivit Digital Trends, auto-portretele zilnice pot contribui într-un mod important la creșterea încrederii în sine, având, de asemenea, un rol important în lupta împotriva stresului și a sentimentului de singurătate. Studiul nu este unul de amploare, astfel că nu putem fi absolut siguri că rezultatele acestuia sunt valabile în viața de zi cu zi. În cadrul experimentelor desfășurate pe parcursul a trei săptămâni au fost implicați în jur de 41 de studenți.

În anumite zile, acestora li s-a cerut să realizeze un selfie, o fotografie a unui lucru care îi face bucuroși sau o fotografie a unui lucru care bucură pe altcineva (și să trimită poza persoanei respective). În același timp, participanții erau nevoiți să-și înregistreze starea de spirit de trei ori pe zi, cu ajutorul unei aplicații create în mod special pentru acest lucru.â

La final, rezultatele au arătat că indivizii nevoiți să realizeze selfie-uri au devenit mai ”încrezători și mai confortabili” cu trecerea timpului, în timp ce oamenii care au fotografiat un lucru care îi făcea fericiți au devenit mai meditativi și mai recunoscători. De cealaltă parte, oamenii care au fotografiat ceva ce îi făcea pe alții fericiți au devenit mai calmi și mai liniștiți, cel mai probabil, din cauza legăturilor mai strânse stabilite în urma fotografiilor trimise.

Desigur, seflie-urile au reușit să scoată la suprafață și ce-i mai rău în oameni. În America, de exemplu, un tânăr de 19 ani s-a împușcat în gât în timp ce poza pentru un selfie spectaculos de original. Iar în Macedonia, o femeie a sacrificat la un moment dat o lebădă pentru un autoportret.