Un simplu clip vă poate bloca iPhone-ul

Nu apar foarte des vulnerabilități majore care vizează utilizatorii de iPhone, dar unele dintre ele sunt cel puțin frustrante.

În urmă cu aproximativ un an, a apărut o vulnerabilitate ce viza recepția de SMS-uri. Dacă cineva vă trimitea un mesaj malițios, vă putea bloca sau reporni iDevice-ul. De această dată, situația este una similară, doar că este declanșată de un clip malițios. Astfel, dacă primiți un link cu un clip, iar acesta este deschis pe iPhone, în doar câteva secunde, smartphone-ul se blochează și nu mai răspunde la nici o comandă până nu este repornit forțat.

Noua vulnerabilitate sesizată de cei de la EverythingApplePro nu este neapărat una foarte gravă, dar urmările sunt destul de frustrante. În definitiv, nu v-ați dori să vă treziți cu telefon blocat când ți-e lumea mai dragă. Este important de reținut că vulnerabilitatea este una foarte veche, doar că abia a fost descoperită. Ca urmare, afectează majoritatea iPhone-urilor, iPad-urilor și iPod-urilor Touch de la iOS 5 și până în prezent.

Din câte se pare, problema este cauzată de modul în care decriptează Safari, browserul nativ de pe iPhone, un clip video. În momentul în care ajunge la un anumit cadru aparent nevinovat, se produce un așa numit memory leak. Cu alte cuvinte, telefonul vostru rămâne fără memorie RAM și nu mai răspunde la nici o comandă. Pentru a-l readuce într-o stare funcțională, apăsați pe Home și Power 10 – 15 secunde sau, dacă aveți un iPhone 7, pe Power și Volume Down.

Până când Apple remediază această problemă printr-un update, ideal ar fi să fiți un pic mai precauți în ceea ce privește clipurile pe care le deschideți, chiar și de la prieteni. Atâta timp cât nu este vorba de un clip de pe YouTube sau Facebook, ar fi bine să le evitați pentru o perioadă. Momentan, gigantul din Cupertino nu a lansat nici un comunicat pe marginea subiectului, dar nu ar trebui să mai dureze mult până când avem o soluție.

Alexandru Puiu
07:14 23.11.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video