04 mai 2015 | 16:00

La Intel ISEF, România participă cu 6 elevi. Ionuț Budișteanu a luat premiul cel mare în 2013

ACTUALITATE
La Intel ISEF, România participă cu 6 elevi. Ionuț Budișteanu a luat premiul cel mare în 2013

Intel International Science and Engineering Fair (ISEF), cea mai mare competiție de știință și inginerie dedicată elevilor, va avea printre participanți și șase elevi din București și Solca, județul Suceava.

Proiectele elevilor români prezenți la Intel ISEF acoperă domenii precum instrumente optice configurabile, energii regenerabile și aplicații pentru smartphone. Daniel Cosovanu, elev la Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă“, din Solca, participă și la ediția Intel ISEF din acest an, după ce anul trecut a obținut premiul Patent and Trademark Office Society pentru originalitate, analiză și claritate în știință și tehnologie.

Proiectul lui Daniel Cosovanu are aplicabilitate în construirea microscoapelor, ochelarilor și camerelor de fotografiat de dimensiuni reduse, a telescoapelor și în domeniului opticii din medii de imponderabilitate. Modelul optic flexibil propus de Daniel constă în folosirea presiunii variabile în lentilele și oglinzile elastice cu scopul modificării distanței focale prin schimbarea curburii. Aceste lentile și oglinzi variabile se pot realiza cu ajutorul membranelor elastice transparente și reflectante, a lichidelor și gazelor cu indice mare de refracție.

Daniel Cosovanu

Cum să creezi energie electrică din vibrațiile unei săli de sport

Luca George Florescu de la Colegiul Național „Sfântul Sava“ și Andrei Dan Corbeanu de la Colegiul Național „Tudor Vianu“ din București, ambii în vârstă de 17 ani, propun un studiu teoretic și experimental în domeniul colectării energiei reziduale, generată într-o structură cubică. Proiectul lor, “Harvesting energy cube”, este o demonstrație care evidențiază captarea energiei din mediul înconjurător, conform comunicatului de presă remis „Playtech“.

Potrivit celor doi elevi, hiba actuală a domeniului energiei este folosirea abundentă a surselor neregenerabile de energie. Acesta este unul dintre motivele pentru care rezerva globală de petrol se va epuiza în 39 de ani, în cazul în care consumul de petrol ar rămâne constant, însă acesta crește. Colectarea energiei reprezintă generarea curentului electric din mediul înconjurător, ce poate fi folosit pentru a alimenta diferite dispozitive electrice.

Diferite tehnologii pot fi aplicate, în funcție de sursa de energie. Pentru mișcare, poate fi folosită conversia mecanică, dar și lumina, căldura, electromagnetismul și sursele biologice de energie. Cuplate la noi forme de stocare a energiei și consumatori mici de energie, energia obținută din surse regenerabile poate înlocui nevoia bateriilor, ducând astfel la dezvoltarea unor noi piețe, ca de exemplu cea a dispozitivelor wireless. Un microgenerator de colectare este în mod normal alcătuit din trei mari componente: generatorul ce convertește energia mediului înconjurător în energie electrică, amplificatorul de voltaj și elementul care stochează energia.

MobMall este unul plin cu aplicații pentru smartphone

Ultimii ani au fost marcați de o creștere mare a utilizatorilor de gadgeturi cu sistem de operare Android sau iOS. Pornind de la acest trend, Alexandru-Mihai Glontaru (19 ani), Mihai-Alexandru Bercu (18 ani) și Cristian-Alexandru Dragomir (19 ani) de la Colegiul Național „Tudor Vianu“ din București, ei au creat un mall online, care asigură accesul către un număr cât mai mare de branduri utilizând o singură interfață.

MobMall

MobMall este prima aplicație de acest tip . Proiectul celor trei elevi din București nu este un simplu magazin online, ci o colecție de magazine care permite accesul în fiecare dintre ele din aceeași aplicație, fără ca utilizatorul să fie nevoit să instaleze un program diferit pentru fiecare magazin pe care îl frecventează. Mai mult, soluția oferă antreprenorilor posibilitatea de a ocupa un loc în magazin fără a avea nevoie de cunoștințe de programare ori de a apela la un serviciu specializat. Tot ce trebuie să facă un comerciant pentru a ocupa un spațiu în acest mall este să populeze baza de date aferentă magazinului saău cu produsele pe care le oferă spre vânzare.

În 2013, marele premiu al competiției Intel ISEF, Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, a fost câștigat de Ionuț Budișteanu, din Râmnicu Vâlcea, pentru proiectul său bazat pe inteligență artificială, mașina fără șofer. Peste 1.700 de elevi de liceu din 70 de țări, regiuni și teritorii participă la ediția din acest an a Intel ISEF, program al Society for Science & the Public (SSP), pentru premii de cinci milioane de dolari.

 

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele