Nevoia te învață: cum combat turcii tirania lui Erdogan pentru a accesa Internetul liber

Nevoia te învață: cum combat turcii tirania lui Erdogan pentru a accesa Internetul liber

Blocarea Twitter este mai dificilă decât ar fi crezut autoritățile.

Recenta încercare de lovitură de stat din Turcia a avut până acum consecințe extrem de grave. După cum probabil știți deja, Erdogan a recurs la represalii care au început să-i îngrijoreze pe liderii lumii și care ar putea împinge țara spre totalitarism. Cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi după tentativa de puci din Turcia. Totodată, peste 230 de persoane, inclusiv aproximativ 100 de puciști, au fost ucise, iar alte peste 1.400 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat.

Mai mult decât atât, autoritățile au interzis accesul cetățenilor la rețeaua de socializare Twitter, fapt care i-a deranjat pe mulți dintre cei 33 de milioane de utilizatori de internet. Însă nu a durat mult până când aceștia au găsit metode prin care să depășească blocada implementată de guvern. Iar partea cea mai bună este că acesta din urmă nu prea are multe soluții pentru a lupta împotriva lor.

După cum scrie site-ul Mic.com, la puțin timp după ce președintele Erdogan a menționat faptul că Twitter este blocat, în Istanbul au început să apară graffiti-uri cu două adrese IP pe care oricine le poate folosi pentru a accesa Twitter. Este vorba, mai exact, despre ”8.8.8.8.” și ”8.8.4.4.”, care fac referire la sistemul de nume de domeniu (DNS) public al celor de la Google. Conform Wikipedia, DNS-ul este un sistem distribuit de păstrare și interogare a unor date arbitrare într-o structură ierarhică. Cea mai cunoscută aplicație a DNS este gestionarea domeniilor în internet.

Nu este pentru prima oară când Erdogan ia astfel de măsuri împotriva rețelelor sociale, pe care le-ar considera ”cele mai mari amenințări pentru societate”. Mic menționează că Erdogan ar vrea, în acest mod, să evite noi revolte și să stopeze distribuirea unei înregistrări audio în care el ar discuta cu fiul său despre ascunderea unui miliard de dolari în diferite locații.

”Cred că autoritățile nu vor putea vreodată să interzică accesul la Twitter. Întotdeauna vom găsi metode să accesăm site-ul. Și chiar dacă oamenii nu l-ar putea accesa, ar încerca să se adune pe rețele sociale similare. Twitter este vital pentru mine și pentru milioane de cetățeni turci, în condițiile în care presa se află sub presiunea autorităților”, a declarat un blogger turc.

Citește și:
Etichete: