11 feb. 2016 | 16:39

Tesla va prezenta mașina electrică ieftină luna viitoare

ENTERTAINMENT
Tesla va prezenta mașina electrică ieftină luna viitoare

Recent, scriam despre noile modele de mașini electrice la care lucrează Tesla, despre care știam doar că vor fi mai accesibile ca preț.

Cel mai mare detaliu pe care îl avem deocamdată se leagă de Model 3, care va costa 35.000 de dolari. Se pare că pe 31 martie vom afla cum arată și, poate, dacă suntem norocoși, vom afla și cam ce știe să facă. Producția și comercializarea propriu-zisă va începe spre sfârșitul lui 2017, se pare, dar precomenzile vor putea fi făcute de la 31 martie.

Acum puțin timp, cei de la Electrek au scris că o sursă a confirmat că Tesla va prezenta Model 3, un sedan electric compact. Se zvonește și lansarea unui Model Y, care va fi un SUV mai mic sau un CUV cu uși similare Model X, cu aceeași platformă de baterie electrică. Un purtător de cuvânt al Tesla a confirmat prezentarea Model 3 în martie. Totuși, în legătură cu Model Y nu e nimic sigur, deși Elon Musk a publicat acum puțin timp pe Twitter că vor exista și un Model 3, și un Model Y.

Cei de la Jalopnik au făcut o glumă bună referitoare la asta, pe care nu avem cum să nu o cităm: seria mașinilor Tesla, completată de cele tocmai anunțate, ar putea să se numească S3XY. Poate nu știți, dar acum aproximativ doi ani, din cauza celor de la Ford, Tesla nu a putut lansa Model E, modelul imediat următor Model S și Model X. Atunci, Elon Musk a făcut o glumă asemănătoare: „Ford a ucis S.E.X.”, așa că revenirea e cât se poate de amuzantă. Sau va fi, în cazul în care se concretizează. Mai rămâne să avem mai multe detalii direct de la sursă, și poate linia S3XY nu va rămâne doar o glumă simpatică.

Prețul european al lui Tesla Model 3 nu este cunoscut încă. Dacă se va repeta însă scenariul din cazul Model S, ne putem aștepta la un preț de bază de 35.000-40.000 de euro, deci la nivelul unui Volkswagen e-Golf. Dat fiind faptul că fiecare țară europeană în parte și-a setat însă o politică de bonusuri la achiziția unei mașini electrice, prețul efectiv de achiziție al mașinii ar putea scădea până în jur de 30.000 de euro.