Tehnologia care i-ar putea face invizibili pe soldații de pe câmpul de luptă

Tehnologia care i-ar putea face invizibili pe soldații de pe câmpul de luptă

Britanicii testează o tehnologie care pare a fi inspirată de filmele Harry Potter.

Unul dintr obiectivele experților militari este reducerea numărului de persoane ucise pe câmpurile de luptă în viitor. Astfel, au luat naștere proiecte care mai de care mai interesante care implicau, printre altele, crearea unor armuri speciale sau a unor cyborgi. Britanicii, însă, s-au gândit la o altă soluție. În prezent, ei testează în Statele Unit o tehnologie denumită Vatec, capabilă să-i facă invizibili pentru camerele infraroșu și armele care se ghidează după căldură. Dar în același timp, ei pregătesc un camuflaj și mai interesant, care ar putea imita modul în care cefalopodele iau culoarea mediului în care se află pentru a se ascunde de prădători.

Daily Mail menționează că piele acestor animale conține celule cunoscute despre cromofori, care reacționează la factori externi, precum amenințarea reprezentată de un prădător, schimbându-și culoarea. cercetătorii vor să imite acest sistem de apărare printr-un material care conține mii de celule sensibile la lumină, care pot detecta culorile din jur. După un semnal electric, culorile acestea ar putea fi imitate, iar întregul proces nu ar dura decât două sau trei secunde.

Materialul ar conține nu mai puțin de cinci straturi, dintre care doar unul se va ocupa de identificarea culorilor din jur. ”Am mari speranțe în ceea ce privește folosirea lui în camuflajul militar. În prezent, armata cheltuie milioane de dolari dezvoltând noi echipamente dar toate sunt statice acum, nu se schimbă. Dacă pui un echipament de pădure în deșert, nu va funcționa. Camuflajul dinamic îi va ajuta pe soldați să se adapteze mediului înconjurător instantaneu”, a declarat Xuanhe Zhao, unul dintre inginerii MIT care ar fi lucrat la o tehnologie similară în urmă cu mai mulți ani.

Pentru moment, însă, acesta rămâne doar la stadiul de proiect. În schimb, soldații care au testat Vatec au fost extrem de impresionați de capacitățile acestuia și au menționat că ar fi o adiție extrem de importantă pentru arsenalul armatei britanice.

Citește și:
Etichete: