Tancul care construiește poduri în timp record e visul oricărei armate

Una dintre marile probleme cu invadarea unei țări este că ai nevoie, din când în când, de un pod peste ape și gropi imense. Tocmai de aceea există un tanc special pentru construcție în timp record a podurilor. 

Tancul este perceput ca poate cea mai greoaie mașinărie din corpul unei armate, dar acest model nu are nevoi să fie de viteză foarte mare pentru a-și face treaba. Poate să „toarne“ un pod de 19 metri peste apă, tranșee și orice alt tip de obstacole în aproape un minut și jumătate. Acest pod poate fi folosit de mașini, alte tancuri și oamenii din armată.

Deși cel mai popular mod de a construi un pod este să-i ridici pilonii și între ei să întinzi o bucată solidă pe care să-l traversezi, tancul M60 le construiește puțin altfel. Rezultatul final este un drum cu o greutate de 13.000 de kilograme, din aluminiu, și are nevoie de aproximativ jumătate de metru de mal pe fiecare parte pe care să fie așezată baza.

Tancul M60 nu are niciun fel de armament, folosește un motor de 750 de cai putere Continental AVDS-1790-2A, turbo diesel capabil să ajungă la viteze de până la 48 de km/h. Per total, cântărește peste 51 de tone și are o autonomie de până la 460 de kilometri, dar podul pe care îl transportă este cea mai interesantă componentă. Este împachetat ca o pătură și desfășurat când este nevoie.

Pe lângă capacitatea de a desfășura un pod în 98 de secunde, acest tanc mai are un atu: dacă motorul se defectează, poate fi înlocuit în mai puțin de patru ore, ceea ce e impresionant pentru un tanc. Acest model M60 AVLB, pe cât este de impresionant, nu va avea însă viață lungă, urmând să fie înlocuit de M104 Wolverine dotat cu un pod cu cinci metri mai lung. Dar din acesta n-au fost livrate decât 44 de bucăți, ceea ce înseamnă că încă mai e „viață“ în M60.

Citește și:
Sursa: IE