Pictorul român ale cărui opere se vând pe milioane de euro

Pictorul român ale cărui opere se vând pe milioane de euro

Picturile realizate de Adrian Ghenie s-au bucurat de un succes remarcabil la o licitație recentă.

Adrian Ghenie este unul dintre cei mai de succes artiști români din ultimii ani, picturile sale reușind să se vândă pe milioane de euro în cadrul unor licitații organizate în străinătate. Potrivit Wikipedia, tabloul său numit ”Regele” a fost vândut la o licitație din iunie 2013, la Londra, cu 212.238 de euro.

De asemenea, tabloul ”Dr. Mengele 2” a fost vândut pentru 140.747 de euro la licitația de artă contemporană organizată în februarie, tot la Londra, de către Sotheby’s. Însă sumele acestea pălesc în comparație cu cele peste trei milioane de euro în schimbul cărora au fost vândute picturile „The Hunted” și ”Self-portrait as a Monkey”.

Prima dintre ele a costat în jur de 2,25 milioane de euro, iar a doua, 805.000 de euro. Trebuie, însă, specificat faptul că acestea nu sunt primele succese de care s-a bucurat Ghenie în ultimii ani. În anul 2010, tabloul „The Fake Rothko”, pictură realizată în ulei pe pânză a fost cumpărat cu 1,77 milioane de euro (echivalentul a 1,43 de milioane de lire sterline).

Cea mai importantă realizare a avut loc în acest an. În data de 10 februarie, tabloul „The Sunflowers in 1937” , pictură inspirată de lucrarea ”Floarea Soarelui”, a lui Vincent van Gogh, a fost vândută de aceeași casă londoneză de licitații Sotheby’s la prețul de 3,11 milioane de lire sterline, stabilind un record pentru artistul roman.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare. În anul 2001 a absolvit Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, iar în 2005, împreună cu Mihai Pop, a fondat Galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneția din 2007, iar în anu următor a deschis un spațiu expozițional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Wikipedia menționează, de asemenea, că Adrian Ghenie și-a împărțit până în 2013 viața între România și Germania, însă, în cele din urmă, a ales Berlinul, unde este considerat reprezentantul noului val al artei vizuale românești.

Citește și: