De ce cuvintele tastate cu mâna dreaptă te fac fericit

De ce cuvintele tastate cu mâna dreaptă te fac fericit

Foarte mulți dintre noi petrec o mare parte din timpul zilei cu mâinile pe o tastatură, dar nu se așteaptă nimeni ca respectivul gest să influențeze percepția noastră asupra cuvintelor.

Un nou studiu foarte interesant lansat zilele trecute deschide porțile către o perspectivă foarte interesantă asupra mesajelor scrise la tastatură. Din câte se pare, anumite cuvinte sunt capabile să genereze sentimente de bucurile și entuziasm doar din cauza faptului că sunt formate, în cea mai mare parte, din caractere pe care le tastați cu mâna dreaptă. Practic, la nivel de subconștient, se creează niște asocieri pozitive care au potențialul de a vă încărca, într-un mod ciudat, cu optimism.

De exemplu, tastarea cuvintelor ,,hunky pinup”, predominant cu mâna dreaptă, vă face să vă simțiți aparent mai bine decât ,,sweet dress”, două cuvinte pe care scrieți exclusiv cu stânga. Cercetătorii elvețieni și nemți implicați în acest studiu au ajuns la concluzia că efectul descris de ei funcționează în fiecare colț al internetului și se aplică în toate domeniile, indiferent dacă este vorba de nume de persoane, filme, titlturi de cărți sau clipuri video. Pentru a ajunge la un rezultat concludent, au fost studiate în total milioane de nume și titluri a 11 site-uri populare, gen Yelp, Amazon sau YouTube.

Cu foarte mici excepții, persoanele implicate în studiu au oferit calificative mai bune numelor și titlurilor care au un număr mai mare de litere poziționate pe tastatură la dreapta literelor Y, H, N. O altă concluzie interesantă sau consecință a acestei descoperiri este că cea mai mare parte a review-urilor pozitive de pe Yelp, Amazon și nu numai respectă principiul detaliat mai sus și conțin, predominant, cuvinte cu litere din partea dreaptă a tastaturii.

Deși concluzia studiului a fost destul de clară, nu știe nimeni exact de ce se produce acest fenomen asociat scrierii la tastatură. O posibilă justificare are putea avea legătură cu faptul cei mai mulți dintre noi sunt dreaptaci și, în mod implicit, ne este mai ușor să tastăm cu mâna dominantă. Numărul mare de vocale partea dreaptă a tastaturii, asociate cu manifestări verbale de entuziasm și uimire, ar putea de asemenea să joace un rol.

Citește și: