Știința explică de ce simt oamenii nevoia să publice fotografii cu mâncare pe Instagram

Știința explică de ce simt oamenii nevoia să publice fotografii cu mâncare pe Instagram

Nu știm alții cum sunt, dar noi nu ne dăm în vânt după fotografiile cu mâncare, care împânzesc în special Feedurile de Instagram. Totuși, se pare că cei care le publică au un motiv pentru asta, iar acela nu e neapărat lauda cu stilul de viață mai mult sau mai puțin luxos.

Un studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology arată, contrar gândirii majorității, că fotografiile te ajută să te bucuri mai mult de experiența pe care o trăiești. Cercetarea a implicat 2.000 de participanți, care au fost puși în nouă situații diferite, dintre care amintim: vizitarea unui muzeu, excursii cu un autobuz turistic și inclusiv luarea prânzului. Jumătate dintre participanți au primit instrucțiuni să facă fotografii, în timp ce restul nu.

Cercetătorii au descoperit că imortalizarea momentelor creează un angajament mai mare în raport cu experiența respectivă. Rezultatul e cât se poate de pozitiv: oamenii care fac poze, inclusiv mâncării, sunt mai fericiți și se bucură mai mult de momentul respectiv.

Experții spun că totul ține de concentrarea atenției. Într-o serie de experimente desfășurate în laborator, au descoperit că fotografiile determină o atenție sporită asupra aspectelor vizuale, relevante pentru experiența respectivă. Sună surprinzător, dar exact același principiu e valabil și în cazul mâncării.

Când subiecților li s-a cerut să facă cel puțin trei poze felului de mâncare consumată la prânz, s-au bucurat mai mult de ea, comparativ cu cei care nu au fotografiat-o. Kristin Diehl, profesor de marketing la University of Southern California Marshall School of Business și autoarea studiului, a ajuns la concluzia că nici nu e neapărat nevoie să apeși butonul pentru a face poza, ci e suficient să planifici mental fotografia.

De asemenea, se pare că întârzierea momentului în care mănânci ce ai în farfurie te poate face să savurezi mai mult. Ei bine, asta explică toate fotografiile cu salate pe care le publică oamenii pe Instagram, însoțite, desigur, de hashtaguri precum #healthyliving #diet și altele din gama asta. Concluzia e că, dacă te simți mai fericit, e în regulă să îți pozezi mâncarea și să stai 20 de minute pentru a edita poza ulterior. Vezi doar să nu se răcească.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: