Știința demască arta: cine e, de fapt, celebrul Banksy

Știința demască arta: cine e, de fapt, celebrul Banksy

Dacă ai acces la Internet, e imposibil să nu îți fi ajuns în vizor, măcar o dată, lucrările lui Banksy. Tot ce trebuie să știi despre Banksy e că e un soi de geniu urban, care a reușit să transforme percepția asupra graffiti-ului în întreaga lume. Chiar și pentru cei mai conservatori dintre oameni, lucrările lui Banksy au fost mai mult decât acte de vandalizare.

Identitatea lui a rămas secretă, timp de aproape 20 de ani. Totuși, oamenii de știință au vrut să știe cine e în spatele lucrărilor care împânzesc zidurile din toată lumea cu mesaje puternice. Pentru asta, au analizat locurile a mai mult de 140 de lucrări din Marea Britanie, și, cu ajutorul unui algoritm, au reușit să afle cine este cel mai mare „suspect”. Aparent, numele lui e Robin Gunnigham și nu e prima oară când a fost asociat cu identitatea lui Banksy. În 2008, publicația Daily Mail a făcut asta prima oară, dar fără a avea neapărat argumente științifice. Echipa lui Banksy nici nu a confirmat, nici nu a infirmat zvonurile, dar a încercat să oprească publicarea lucrării.

Identitatea lui Banksy

Cercetarea e, dincolo de o posibilă elucidare a unui mister, o demonstrație pentru faptul că noua tehnică numită Dirichlet poate fi extrem de utilă pentru rezolvarea crimelor. Acum, instrumentele folosite de poliție iau în calcul un loc de referință, de obicei, casa suspectului, și apoi așteaptă să vadă dacă se întâmplă ceva potențial incriminator în acea zonă. Modelul Dirichlet ia în calcul și infracțiunile petrecute departe de locul de referință și folosește un algoritm care poate identifica cele mai probabile surse ale infracțiunilor, cu o acuratețe destul de mare, potrivit Science Alert.

Echipa de la Universitatea Regina Maria din Londra a testat sistemul pe Bansky, iar prin analiza celor 140 de lucrări, au stabilit conexiunile cu locurile în care Gunningham obișnuia să își petreacă timpul. Deși operele lui Bansky sunt extinse pe o rază de 400 de kilometri pătrați în Londra, locul în care e cea mai intensă activitate se află a 500 de metri de fosta adresă a soției lui Gunningham și aproape de o casă în care acesta obișnuia să lucreze. De asemenea, Bristol e un alt loc în care Banksy a avut activitate și, coincidență sau nu, e și locul în care Gunningham a crescut. Desigur, în ciuda tuturor coincidențelor, nu există o certitudine clară a faptului că Gunningham este Banksy. În orice caz, noul model ar putea fi cu adevărat util în dezvăluirea identității infractorilor care fac probleme reale societății.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: