19 feb. 2016 | 14:05

Rușii creează un robot umanoid pentru misiunile periculoase din spațiu

ACTUALITATE
Rușii creează un robot umanoid pentru misiunile periculoase din spațiu

Mai degrabă decât să riște viețile astronauților, oamenii de știință ai guvernului rus lucrează la roboți umanoizi.

Aceștia ar fi capabili să îndeplinească misiuni complexe în afara Stației Spațiale Internaționale, în timp ce astronauții i-ar controla, în deplină siguranță, din interior. Fundația Rusă pentru Cercetări de Proiecte Avansate, care e, practic, mâna dreaptă în cercetare a armatei ruse, a revelat două prototipuri de roboți astronauți. Unul dintre ei se numește Fyodor, are un trunchi și două brațe și a fost programat fie să copieze acțiunile unui astronaut, fie să fie controlat cineva care poartă un costum special, fie să lucreze autonom, potrivit International Business Times.

Nu are niciun factor uman. Nu poate fi distras, nu se îmbolnăvește, nu are emoții și rămâne mereu concentrat pe ceea ce are de făcut, potrivit lui Serghei Khur, directorul programului robotic Saviour. Fyodor este operat în timp real de un om, în colaborare cu un software de computer. Până acum, robotul a fost deja capabil să conducă o mașină, și să recunoască marginile străzii, precum și alte vehicule.

În continuare, experții vor să îl facă să conducă o mașină fără nicio intervenție umană. Deocamdată, astronauților nu se permite să performeze misiuni spațiale mai lungi de opt sau nouă ore, dar un robot ar putea, evident, să petreacă mult mai mult timp expus, cu riscuri minime.

Celălalt prototip de robot implică o platformă antropomorfă, care controlează mișcările și e capabil chiar să reia o poziție verticală, în cazul în care robotul cade. Potrivit lui Vesti, armata rusă lucrează la multe invenții high-tech. Se cunoaște deja faptul că robotul Fyodor e util și în cazul amenințărilor, fiind capabil să împuște dronele inamice.

Armata rusă e clar foarte interesată să îmbunătățească capacitățile soldaților, iar specialiștii în robotică au prezentat și un costum exoschelet care poate permite stabilirea mai precisă a țintei, precum și împușcarea acesteia. Mai lucrează și la sisteme de comunicare inspirate din Iron Man, în care informația e afișată pe ecranul din casca soldatului. Astfel, ar fi avertizat în timp real în legătură cu potențialele amenințări.