11 feb. 2016 | 17:31

De ce ar trebui ca astronauții să mănânce multe prune

ACTUALITATE
De ce ar trebui ca astronauții să mănânce multe prune

Corpul uman nu a fost construit pentru a trăi în spațiu, iar această informație nu vine chiar ca o noutate, probabil. Pentru că totuși oamenii sunt ambițioși și vor să cucerească tot cosmosul, caută tot felul de soluții.

Astronauții care petrec mult timp la bordul stației spațiale au deseori probleme de sănătate, inclusiv cu circulația, oasele și tonusul muscular. În orice caz, printre cele mai mari pericole se numără radiațiile spațiale. Acestea constă în particule solare încărcate cu energie și raze cosmice bogate în protoni și ioni. Astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale sunt protejați de ele grație magnetosferei terestre. Dacă, totuși, se vor îndrepta către Marte, vor ieși din acest spațiu aproximativ sigur, potrivit PopSci.

Un experiment făcut deocamdată doar pe șoareci indică faptul că prunele ne-ar putea proteja oasele de efectele distructive ale radiației. Nu e o veste bună doar pentru astronauți, ci și pentru pacienții care fac chimioterapie. În mod normal, expunerea la radiația cu ioni crește activitatea celulelor a căror misiune e aceea de a distruge țesutul osos. Echipa implicată în cercetarea despre care vorbim e condusă de oameni de știință ai NASA și a testat patru tratamente care ar putea ajuta în cazul pierderii osoase generate de radiație. Soluția vine dintr-un mix de acid dihidrolipoic, un cocktail de cinci antioxidante, ibuprofen și prune uscate.

Timp de 21 de zile, au administrat tratamentul fiecărui grup format din 5-10 șoareci, apoi i-au expus la radiații gamma. Radiațiile gamma nu sunt chiar identice celor spațiale, dar ambele se bazează pe ionizare, adică îți cam scot electronii din atomii celulelor. Radiațiile gamma sunt mai ușor de creat și sunt folosite în tratamentul pacienților bolnavi de cancer. Grupul de control a primit mâncare obișnuită pentru șoarecii de laborator și au suferit degradări ale oaselor semnificative.

Ibuprofenul și acidul dihidrolipoic au remediat puțin situația în cazul degradării oaselor, dar nu au fost îndeajuns pentru a opri pierderea de țesut. Cocktailul de antioxidanți a fost aproape inutil. Totuși, se pare că șoarecii care au mâncat prune s-au descurcat mult mai bine. Cercetătorii au efectuat scanări CT ale oaselor picioarelor. În timp ce cobaii care nu au mâncat prune au avut o descreștere de 32% în volumul oaselor, cei care au mâncat nu au avut nicio problemă de acest timp.

Apoi, au testat tratamentul cu prune împotriva radiației spațiale stimulate, bombardând șoriceii cu protoni și ioni încărcați puternic cu energie. Din nou, prunele au părut să fie un scut excelent. Prin urmare, rezultatele sunt promițătoare, dar studiul trebuie repetat de multe ori înainte să se tragă concluzia că poate fi salvator pentru oamenii care vor ajunge pe Marte în următorii ani. De asemenea, oamenii de știință vor să vadă dacă prunele sunt cele care au efectul protector uimitor. Ar putea fi polifenolii, pectina, zaharurile, sau oricare alți compuși. Dacă izolează chimicalele, ar putea controla dozajul mult mai ușor.