06 mai 2016 | 13:59

Romanele romantice ajută asistentul virtual Google să comunice mai natural

ACTUALITATE
Romanele romantice ajută asistentul virtual Google să comunice mai natural

Asistenții virtuali în general au devenit foarte abili în a purta conversații într-un limbaj natural, dar nu se aștepta nimeni ca romanele romantice să joace vreun rol în această performanță.

Modul în care te poate surprinde Google Now, Siri sau Cortana cu câteva afirmații neinspirate este un pic ciudat la început. Nu de alta, dar interacționezi cu un calculator și nu te-ai aștepta nicidată la glumițe sau afirmații pronunțate atât de corect și natural. Secretul acesti abilități, cel puțin parțial, a fost dezvăluit recent de către oficialii Google.

Totul are legătură cu romanele romantice. Un algoritm de inteligență artificială precum cel al gigantului din Mountain View a început să devină mult mai abil în momentul în care i-a fost servită o cantitate semnificativă de romane cu o intrigă simplistă, relații amoroase și dialoguri nu foarte elaborate.

Până la această oră, asistentul virtual al celor de la Google a consumat o cantitate impresionantă de 2865 de romane romantice. Această informație a fost preluată de cei de la BuzzFeed de la un angajat al companiei americane.

La prima vedere, un astfel de gest de a maturiza un algoritm de inteligență artificială prin cărți nu foarte complexe, poate părea ciudat. În realitate, chiar există o logică în spate. Inginerul software Andrew Dai, responsabil de întregul proiect, a afirmat că secretul stă în intriga repetitivă din romanele romantice. Astfel, dintr-o intrigă similară sunt derivate dialoguri pe aceleași subiecte, fie și cu alte cuvinte. Din acest set de informații, AI-ul Google poate compara propoziții cu același sens și poate deduce nuanțele limbii, de ce un cuvânt care sună aproape la fel, are alt sens.

Partea amuzantă și un pic tristă a întregului efort Google este că lectura a 2865 de romane nu au făcut AI-ul Google doar mai deștept când vine vorba de conversații creative. Aparent, el a câștigat și abilitatea de a scrie un astfel de roman dar, cel puțin momentan, va amâna cariera de povestitor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele