04 iul. 2016 | 13:36

Revista presei: subiectele de la Bacalaureat; Nigel Farage se retrage de la șefia UKIP; părerea lui Clotide Armand despre planurile Gabrielei Firea

ACTUALITATE
Revista presei: subiectele de la Bacalaureat; Nigel Farage se retrage de la șefia UKIP; părerea lui Clotide Armand despre planurile Gabrielei Firea

Ziua de astăzi e destul de încărcată: elevii de liceu au susținut prima probă a examenului de Bacalaureat, la Limba și Literatura Română, Nigel Farange se retrage de la șefia UKIP, iar Clotide Armand are o părere interesantă despre planurile Gabrielei Firea.

Pentru că suntem conștienți că nu vă putem oferi (încă) toate informațiile de care aveți nevoie, dar pentru că am vrea să găsiți cât mai multe știri utile, din domenii variate, pe site-ul Playtech, am creat rubrica ”Revista presei”. Dacă vreți să aflați mai multe despre subiectele zilei, găsiți toate informațiile mai jos.

La profilul real, elevii de liceu au avut de prezentat tema şi viziunea despre un roman interbelic şi de realizat un text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator. La Subiectul I, au primit un text la prima vedere din piesa de teatru „Madona” de Tudor Muşatescu.

La profilul Uman, la Subiectul I, elevii au avut de rezolvat o serie de cerinţe din piesa de teatru „Citadela sfărâmată” a lui Horia Lovinescu, în timp ce la Subiectul II, elevii au avut de realizat un text despre rolul lecturii în dezvoltarea personală. La Subiectul al III-lea, elevii au primit caracterizarea unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.

Marţi, 5 iulie, este programată proba scrisă la Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 6 iulie, proba obligatorie a profilului, respectiv Matematică pentru elevii de la profilul Real şi Istorie pentru elevii de la profilul Uman. Vineri, 8 iulie, elevii vor da ultima probă scrisă din cadrul Bacalaureatului, respectiv proba la alegere a profilului. Aceştia au de ales aici între dintre disciplinele fizică, chimie, biologie, informatică, respectiv geografie, filozofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi sociologie.

Accesul candidaţilor în centrele de examen se face în intervalul 7:30 – 8:30, iar proba va dura trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate. Un număr de 137.344 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului de Bacalaureat sesiunea iunie – iulie 2016. Dintre aceştia, la proba orală de Limba şi literatura română au fost evaluaţi 113.981 de candidaţi. Astfel, un număr considerabil de candidaţi nu s-a prezentat la examen.

Evident, din subiectele zilei nu putea lipsi Brexit. Liderul populist britanic Nigel Farage anunță că renunță la șefia formațiunii UKIP. El spune că și-a atins obiectivul, adică ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Este al doilea politician din Marea Britanie care a făcut campanie pentru Brexit și acum renunță la funcție. Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, cel mai marcant susținător al campaniei „Leave”, a spus deja că nu este interesat de o funcție în viitorul guvern sau de șefia Partidului Conservator.

Nigel Farage a adăugat că va continua să susțină partidul și să ajute mișcările de independență din restul Uniunii Europene, dar că de acum se va concentra mai mult pe viața sa personală. UKIP a ajuns a treia forță politică din Marea Britanie, după conservatorii aflați la putere și după opoziția laburistă, a declarat el. Farage a mai spus că Marea Britanie va trebui să aibă un premier care a fost pro-Brexit și care nu va ceda în privința libertății de mișcare în negocierile cu UE, dar a refuzat să își exprime susținerea față de vreun candidat din cursa pentru șefia conservatorilor și a guvernului.

Pentru a reveni pe plan local, intenția primarului general Gabriela Firea de a interzice organizarea evenimentelor culturale și sportive care se desfășoară pe străzile din centrul Bucureștiului este o lovitură data vieții culturale a orașului și până la urmă locuitorilor capitalei, este de părere Clotilde Armand, consilier local la sectorul 1. Clotilde Armand spune că nu astfel de evenimente „strangulează” traficul în București, ci lipsa parcărilor la intrarea în oraș, lipsa unei șosele de centură la nivel de autostradă, absența unui sistem funcțional de management al traficului.