17 iun. 2016 | 18:16

Regii manelelor, virali în Marea Britanie: documentarul BBC pe care trebuie să-l vezi

ENTERTAINMENT
Regii manelelor, virali în Marea Britanie: documentarul BBC pe care trebuie să-l vezi

Britanicii de la BBC au lansat de curând un documentar în care prezintă opulența maneliștilor din România.

[related]

Cântăreții de manele din România sunt considerați de presa britanică ”staruri gypsy-pop”, care câștigă milioane cu versiunile lor de gangster rap”. Cel puțin, asta reiese din filmul documentar The New Gypsy Kings, care a fost difuzat joi seară de postul BBC Two în cadrul emisiunii This World. Lucrurile de care mulți dintre românii din ziua s-au săturat se pare că le-au trezit interesul britanicilor, iar documentarul regizat de Liviu Tipurita, încearcă să explice acele cântece ostentative, care glorifică pasiunile maneliștilor șampania scumpă, automobilele de lux și sumele uriașe de bani.

Videoclipurile acestor cântece prezintă vedete ale industriei manelelor, filmate la petreceri opulente, în timp ce se laudă cu averile lor. Cântăreții de manele pot să câștige până la 15.000 de lire sterline pe noapte, dacă acceptă să cânte la o nuntă sau să susțină un concert într-un club. În contextul respectiv, The Sun afirmă că muzica lor are un impact dramatic asupra localnicilor.

”S-a produs o schimbare extraordinară în comunitatea romă”, spune un localnic în documentarul The New Gypsy Kings. Alții spun că manelele au devenit pentru mulți dintre romi ”un pașaport spre bogăție și spre un statut social înalt”. Comunitatea romă este una dintre cele mai marginalizate din Europa, iar 80% dintre reprezentanții ei trăiesc sub limita sărăciei. În ciuda unor artiști din această comunitate care au ajuns celebri pe plan mondial, precum Fanfara Ciocârlia, mulți dintre cântăreții de manele se feresc de ”cultura” care înconjoară acest stil muzical.

Unii dintre ei consideră că astfel de atitudini opulente distrug ”autenticitatea și spiritul” adevăratelor manele. Nu este, însă, cazul tuturor cântăreților, iar unul dintre cele mai bune exemple este chiar Adrian Minune. ”Am haine exclusiviste, pentru că, atunci când un artist se prezintă undeva, cred că el trebuie să se facă remarcat în mulțime”, declara manelistul. Potrivit The Sun, averea lui Adrian Minune a fost estimată la aproximativ 70 de milioane de lire sterline.

”Rapperul american Kanye West ar putea avea parte de o concurență acerbă în topurile muzicale din partea unui grup de staruri gypsy-pop din România”, scriau, printre altele, jurnaliştii de la The Sun.