Record de piraterie pentru un nou album lansat în exclusivitate

Record de piraterie pentru un nou album lansat în exclusivitate

În teorie, ideea lansării de albume exclusive prin diverse servicii de streaming este foarte bună. Din păcate, alimentează generarea unor recorduri de piraterie. 

Este foarte atrăgătoare perspectiva abonării la diverse servicii de streaming. Indiferent dacă optezi pentru Apple Music, Tidal, Zonga sau Deezer, plătești o taxă fixă și ai acces la milioane de melodii. Ce faci însă atunci când artistul tău preferat și-a lansat noul album pe o platformă concurentă? Răspunsul este cât se poate de simplu, revii la piraterie. În definitiv, nu cred că se așteaptă nimeni să te abonezi la un al doilea serviciu de streaming pentru 5 sau 10 euro pe lună în plus, doar pentru a asculta noul album al lui Beyonce sau Frank Ocean. Aceasta este însă premisa companiilor din spatele unor astfel de practici.

Cel mai recent exemplu vine sub forma albumului Blonde de la Frank Ocean. Artistul R&B tocmai și-a lansat primul album după o pauză de 4 ani weekendul trecut. În mod exclusiv, acesta putea fi ascultat doar pe Apple Music. Review-urile au fost foarte bune, atât din partea fanilor cât și a experților. Același album însă, a depășit un record impresionant de piraterie. În doar câteva zile, fost descărcat ilegal de peste 750.000 de ori. Valoarea este cu atât mai impresionantă cu cât artistul nu este la fel de popular în fiecar colț al mapamondului precum în SUA.

Statistica a fost publicată de Music Business Worldwide și a fost obținută de la specialistul în statistică MUSO. Aparent, până pe 25 august, Blonde a fost piratat de 753.849 de ori prin rețele torrent și nu numai. Alternativa ar fi implicat abonarea la Apple Music pentru 10 dolari pe lună.

Ca și comparație, albumul lui Kanye West – The Life of Pablo, care a fost lansat doar pe Tidal pentru o lungă perioadă de timp, s-a mândrit la momentul respectiv cu 500.000 de descărcări ilegale. Fenomenul s-a repetat cu Lemonade de la Beyonce, lansat, de asemenea, exclusiv pe Tidal.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Engadget
Etichete: