Project Ara – telefonul modular al Google va avea limitări importante

Project Ara – telefonul modular al Google va avea limitări importante

În teorie, Project Ara, telefonul modular la care lucrează intens cei de la Google este telefonul ideal pe care și-l dorește orice pasionat de tehnologie. În practică, se pare că nivelul de flexibilitate nu va fi chiar atât de mare.

Se fac deja câțiva ani de când am vorbit prima oară de Project Ara, dar smartphone-ul se pare că este foarte aproape de a se materializa într-un produs comercial. În această toamnă va ajunge la dezvoltatorii, iar în 2017 îl vom putea achiziționa cu toții. Se pare însă că în ceea ce privește funcționalitatea dispozitivului, acesta este mult mai diferit față de primele prototipuri.

,,Când am realizat studiile noastre pe utilizatori, ce am descoperit este că majoritatea utilizatorilor nu cred în modularizarea funcțiilor principale. Ei se așteaptă ca acelea să fie acolo, să funcționeze în permanență și să fie consistente. Prototipul nostru inițial modulariza totul, doar pentru ca noi să aflăm că utilizatorilor nu le pasă.” Rafa Camargo, inginerul șef responsabil de Project Ara a detaliat într-un interviu acordat celor de la CNET de ce versiunea actuală a smartphone-ului modular este mult mai limitată în comparație cu modelul inițial.

Cu alte cuvinte, faniil telefoanelor modulare, care sperau că investind într-un Project Ara își vor putea crea telefonul perfect din bucăți, vor fi dezamăgiți, cel puțin parțial. Acest smartphone va fi livrat ca un telefon personalizabil, doar că vor exista limitări. Inițial va fi vorba doar de patru module, un difuzor, o cameră, un panou eInk și un modul pentru extinderea spațiului de stocare. În viitor vor mai fi produse multe alte elemente interschimbabile. Aparent, datorită colaborării dintre Google și iHealth ar trebui să vedem și module din domeniul sănătății.

La final însă, încep să fie șanse din ce în ce mai mari ca Project Ara să aibă destul de multe în comun cu LG G5 și modulele din familia Friends. În teorie, nu este un lucru rău. Din păcate, mulți dintre noi și-ar fi dorit mai mult.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI