Project Ara: adevăratul telefon modular e aproape gata


Se dezbate de mult timp ideea unui smartphone modular de la Google, iar acum se pare că Project Ara este mult mai aproape de a deveni un produs comercial.

Traseul Project Ara a fost unul foarte complex de-a lungul anilor. A fost inițiat de Motorola, dar a rămas la Google după ce Motorola a intrat în portofoliul Lenovo. Din păcate, cei de la Google nu au fost foarte transparenți în privința acestui produs inovativ și, rareori, s-au aruncat oficialii gigantului din Mountain View la pronosticuri legate de momentul în care acesta va deveni un produs comercial.

La câteva zile după Google I/O, destinul telefonului modular ascuns în spatele Project Ara a devenit un pic mai clar. Astfel, aflăm că întregul proiect a ieșit din cadrul centrului de cercetare ATAP și a fost transpus în propria divizie independentă din cadrul Google. Responsabil de finalizarea sa este acum Rick Osterloh, unul dintre foști directori Motorola și actualul hardware chief la Google.

Vestea cea mai bună este că avem în sfârșit un termen pentru finalizarea Project Ara. În 2017 vom putea achiziționa primele telefoane modulare care vor facilita semnificativ realizarea de upgrade-uri și reparații în confortul căminului. Acesta va marca o premieră importantă pentru gigantul din Mountain. Va fi primul telefon realizat vreodată de Google, în contextul în care toate telefoanele Nexus din anii trecuți au fost produse de Huawei, LG, HTC și alții.

Modelul de Project Ara prezentat la Google I/O membrilor presei a fost perfect funcțional și suporta schimbare modulelor în timp real, fără închiderea completă a dispozitivelor. În total este vorba de șase locașuri care suportă orice fel de module în orice poziție și combinație. Între ele comunică printr-o interfață inovativă intitulată Unipro ce suportă un trafic de date de 11,9 Gb/s în două sensuri. Suportă până comenzi vocale precum ,,Okay Google, eject the camera”, pentru a facilita înlocuirea componentelor în condiții de siguranță.

Dezvoltatorii vor putea pune mâna pe o ediție limitată de Ara în această toamnă, iar dacă vreți să vă înscrieți pe o listă de așteptare, o puteți face deja. Rămâne să mai vedem dacă un astfel de produs reprezintă calea către un succes comercial răsunător sau vom vorbi doar de o jucărie futuristă pentru pasionații de gadgeturi.

Alexandru Puiu
22:47 20.05.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video