Primul vehicul care a orbitat Luna era programat să transmită imnul comuniștilor

Primul vehicul care a orbitat Luna era programat să transmită imnul comuniștilor

Sovieticii au vrut să se bucure pe deplin de succesul înregistrat de misiunea Luna 10 în urmă cu 50 de ani.

În anul 1966, la aproape 5 ani de zile de la data la care Yuri Gagarin a devenit primul care a ajuns în spațiu, sovieticii plasau vehiculul Luna 10 în orbita lunii. După cum scrie site-ul Motherboard, a fost nevoie de ani de zile de încercări și eșecuri pentru a ajunge la acel stadiu. Programul Luna a fost inițiat în anul 1959, iar în primul an, Uniunea Sovietică a avut parte de câteva realizări importate. După aceea, însă, situația s-a înrăutățit, iar timp de aproape cinci ani de zile, eșecurile s-au ținut lanț.

Vorbim aici despre nu mai puțin de 13 misiuni eșuate, care le-au dat ocazia americanilor de a-i ajunge din urmă pe rivalii lor socialiști. Aceștia din urmă au avut parte de un nou succes abia în anul 1966, perioadă în care cele două țări se luptau de la egal la egal pentru explorarea spațiului. Sovieticii se pare că au reușit să învețe din greșelile din trecut, iar Luna 9 a devenit primul vehicul care a reușit să aterizeze intact pe satelitul natural al Pământului și să realizeze poze.

La scurt timp după aceea, programul Luna 10 a dus la plasarea primului vehicul în orbita Lunii, o realizare importantă pentru acele vremuri. Însă aceasta nu era suficientă pentru autoritățile comuniste. Astfel, Luna 10 a fost programat să intre în orbită cu ocazia celui de-al 23-lea Congress al Partidului Comunist, în Moscova, iar membrii partidului au avut ocazia de a asculta Internaționala (imnul Partidului Comunist), transmisă de pe vehicul.

Ceea ce nu știau cei 5.000 de membri ai partidului prezenți la adunare era că ascultau, de fapt, o înregistrare din ziua precedentă, întrucât inginerii nu aveau încredere în transmisiunea de pe Luna 10. Acest lucru a rămas, în mod evident, un secret până la destrămarea Uniunii Sovietice, atunci când Comitetul Central al Partidului a dispărut. Chiar și așa, misiunea a fost una foarte importantă, Luna 10 orbitând Luna de 460 de ori și trimițând 219 mesaje spre Pământ până la 30 mai, 1966.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI