Primii magneți creați cu o imprimantă 3D sunt funcționali

Primii magneți creați cu o imprimantă 3D sunt funcționali

Până acum, crearea unor magneți cu diverse forme care să își păstreze proprietățile a fost o problemă, dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

O echipă de la Universitatea Tehnologică din Viena a reușit să creeze primii magneți permanenți cu ajutorul unei imprimante 3D. Datorită acestei inovații, magneții vor putea fi produși în forme complexe și vor avea câmpuri magnetice precise, necesare pentru senzori magnetici, de exemplu.

Puterea câmpului magnetic nu este singura cerință pentru un magnet bun; și acoperirea acestuia este necesară, având în vedere că poate fi nevoie de magneți care au un câmp constat într-o direcție, dar care variază în alte direcții. Forme geometrice complexe sunt necesare pentru satisfacerea unei astfel de cerințe, dar asta e cea mai mică problemă. Un magnet de acest fel putea fi creat doar folosind o matriță, care costă mult și durează până este gata pentru folosire.

Cercetătorii de la TU Wien folosesc o imprimantă 3D de producție proprie, care folosește aceleași principii de bază ca o imprimantă 3D clasică. Aceasta folosește filamente microscopice de granulat magnetic, ținute laolaltă de un polimer. Imprimanta încălzește amestecul și îl aplică, punct cu punct, în zonele necesare. La final, rezultă un obiect 3D care este compus din 10% plastic și 90% material magnetic.

Pentru ca magnetul să fie funcțional, acesta este expus unui câmp magnetic extern foarte puternic, iar rezultatul este un magnet 3D funcțional. Procesul este extrem de rapid și ieftin, deschizând noi orizonturi care ar fi imposibile cu tehnologiile folosite deja. Cercetătorii susțin că vor să testeze limitele care pot fi atinse cu asemenea magneți 3D și afirmă că ar putea folosi diverse materiale în același obiect pentru a crea o tranziție lină dintre magnetism puternic și slab, arată sciencedaily.com.