Primele emoji din lume vor fi expuse alături de tablouri semnate Picasso

Primele emoji din lume vor fi expuse alături de tablouri semnate Picasso

Primele emoji din lume, precursoarele zâmbăreților din prezent, au obținut statutul de ”artă” şi au fot expuse la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York, arată stiridinlume.ro.

Celebrul muzeu american a reușit să obțină permisiunea legală pentru a expune primele emoji din lume în cadrul colecției permanente, chiar lângă opere semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso şi Jackson Pollock, au transmis reprezentanții instituției.

Nu se ştie deocamdată ce abordare va adopta MoMA pentru a expune în colecție primele emoji din lume. Vernisajul noii instalații va avea loc la începutul lui decembrie 2016. Compania Nippon Telegraph and Telephone – NTT DOCOMO – este cea care a lansat primul set de emoji cu 176 de simboluri, pe care l-a creat în vederea folosirii pe telefoane mobile și pager-e, în 1999.

Imaginile ce aveau dimensiuni de 12 x 12 pixeli, înfățișează tot felul de desene care ne sunt familiare: fețe zâmbitoare, inimi sau caractere, și sunt precursoarele emoji-urilor de pe Facebook sau de pe Whatsapp, din prezent, fiind cruciale în dezvoltarea modului în care oamenii comunicau pe telefoanele de acum aproape 20 de ani, ce aveau ecrane de dimensiuni foarte mici.

Emoji-urile de atunci, create de Shigetaka Kurita, au devenit foarte populare imediat după lansare, în Japonia, dar a durat mai bine de un deceniu ca acestea să fie adoptate și de restul lumii, la scară largă. În 2006, Google introdusese o serie de emoji în serviciul Gmail, iar Apple le-a adăugat în 2011 în iOS, în cadrul aplicației de mesagerie.

Paola Antonelli, curator-șef la MoMA, spune că emoji-urile ”sunt atât de frumoase și expresive, chiar dacă tehnologia de atunci era foarte limitată”.

Acum șase ani, MoMA a luat decizia de a adăuga cunoscutul simbolul @ – folosit în adresele de e-mail şi pe reţelele de socializare – în ansamblul colecției permanente a muzeului.

Citește și: