Pisicile, camarazi pentru vikingi: fascinația pentru feline, mai veche decât credeam

Pisicile, camarazi pentru vikingi: fascinația pentru feline, mai veche decât credeam

Procesul de domesticire a pisicilor a fost tot timpul un mister pentru oamenii de știință. Un nou studiu genetic arată că fascinația pentru feline ar fi fost și mai prematură decât se credea.

Se pare că pisicile îi însoțeau pe primii fermieri și pe vikingi în călătoriile lor, iar descoperirea a fost făcută în urma analizării probelor ADN prelevate din rămășițele a 209 pisici care au trăit în antichitate, descoperite în siturile arheologice. Rămășițele pisicilor datează de acum 15.000-300, chiar înainte de dezvoltarea agriculturii, potrivit The Science Explorer.

Cercetarea a fost condusă de Eva-Maria Geigl, genetician la Institutul Jacques Monod din Paris și a fost prezentată la cel de-al șaptelea Simpozion Internațional de Arheologie Biomoleculară, desfășurat la Muzeul de Istorie Naturală al Universității Oxford.

A fost cea cea mai extinsă analiză genetică efectuată asupra originii pisicilor domestice. Studiul a scos la iveală faptul că au existat două valuri ale expansiunii lor. În primul, felinele au venit din Orientul Mijlociu și s-au îndreptat către estul bazinului mediteranean, alături de fermieri. Apariția rozătoarelor ar fi atras pisici sălbatice la ferme, iar oamenii ar fi observat că pot fi utile pentru eliminarea lor.

Al doilea val de expansiune s-ar fi petrecut cu câteva mii de ani mai târziu și s-a întins până în Eurasia și Africa, unde pisicile au ajuns călătorind pe mare. Ar fi început din secolul al IV-lea î.e.n. până în secolul al IV-lea e.n., iar o dovadă ar fi faptul că au fost descoperite exemplare de pisici egiptene în nordul Germaniei, într-un sit arheologic cu rămășițe vikinge datat între 700 e.n. și 1.000 e.n. Este cunoscut faptul că în Egipt, felinele aveau importanță religioasă și erau de multe ori mumificate.

Oamenii de știință consideră că pisicile au fost luate în călătorii pentru a ajuta la eliminarea rozătoarelor de pe vase și din ferme. Încă un lucru interesant descoperit în timpul analizei probelor ADN ar fi faptul că mutația care dă pisicilor aspectul tigrat datează din perioada medievală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: