Operatorii de telefonie mobilă ar putea fi obligați să ofere internet gratuit

Operatorii de telefonie mobilă ar putea fi obligați să ofere internet gratuit

Operatorii de telefonie mobilă ar putea fi obligați, în curând, să asigure fiecărui client, indiferent de tipul de abonament, cel puțin 500MB lunar, complet gratuit.

Această propunere vine din partea unui grup de parlamentari din toate partidele, care argumentează prin faptul că accesul la internet ar trebui să fie privit ca un drept legal. Luând în calcul evoluția proceselor legislative din ultima perioadă, sunt șanse mari ca și această propunere să primească votul Parlamentului și să fie implementată. Parlamentarii au oferit ca exempu Findlanda, care a declarat accesul la internet ca fiind un drept legal al cetățenilor încă din 2010.

Propunere proiect -internet gratuit - 1 Propunere proiect -internet gratuit

Partea bună este că în România există infrastructura necesară pentru un astfel de proiect, deși nu e valorificată suficient. Dezbaterea proiectului începe de luna viitoare, și va trebui să treacă de comisiile de specialitate și să primească votul celor două camere ale legislativului. „Operatorii de telefonie mobilă asigură tuturor clienților lor, în mod gratuit, un pachet minim lunar de 500 MB trafic de internet pe mobil”, este obligația prevăzută pentru companiile de telefonie.

De asemenea, instituțiile publice, restaurantele și barurile ar fi, la rândul lor, obligate să asigure internet gratuit, în mod permanent. Dimensiunea benzii asigurate ar trebui să fie de minimum 50 MN pe secundă. Accesul la internet se va realiza prin intermediul unei rețele wireless, care va trebui să fie diferită de cea folosită de angajații firmei sau instituției publice. Totodată, conectarea la rețeaua publică de internet se va face prin completarea adresei de e-mail a utilizatorului, iar accesul va fi limitat la o oră, cu drept de reconectare, potrivit Profit.

[readmore]

Potrivit inițiatorilor proiectului, acesta va avea impact direct asupra mediului de afaceri, astfel încât necesitățile de conectare ale instituțiilor publice vor fi acoperite de către firme private. În plus, susțin parlamentarii, prevederea de a introduce un pachet de date minim, gratuit, la orice fel de abonament sau cartelă prepay va duce la creșterea competitivității în tabăra operatorilor de telefonie mobilă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: