16 apr. 2016 | 11:59

Computerul care oferă apă curată, electricitate și acces la internet unei comunități

ȘTIINȚĂ
Computerul care oferă apă curată, electricitate și acces la internet unei comunități

Watly este un calculator care poate oferi un ajutor important unei întregi comunități.

Dacă ar fi să ne luăm după unele informații oferite de principalul institut specializat pe sănătate din Statele Unite, în jur de 9,1% dintre cazurile de îmbolnăvire din lume ar putea fi prevenite prin accesul unui număr mai mare de persoane la apă curată și la servicii sanitare. Dar o companie din Europa vrea să realizeze mult mai mult decât atât, motiv pentru care a creat Watly, un robot care poate oferi nu doar apă curată, ci și electricitate și acces la internet unei întregi comunități private de aceste lucruri.

După cum scrie publicația DigitalTrends, Watly este primul și cel mai mare calculator care se folosește de energie solară pentru a realiza toate aceste lucruri. Din câte se pare, în prezent, el ajută o comunitate de 750 de persoane și are o lungime de aproximativ 40 de metri. În aceste condiții, se pare că dispozitivul poate curăța o cantitate foarte mare de apă (aproximativ 5.000 de litri în fiecare zi), generând, în același timp, electricitate care poate fi folosită pentru a alimenta alte gadgeturi.

De parcă acestea nu ar fi fost suficiente, Watly include și un router, care le oferă oamenilor acces la internet. Tehnologia din spatele calculatorului este relativ simplă, acesta folosindu-se de o metodă care presupune creșterea presiunii vaporilor pentru a curăța și elimina sarea din apă. În tot acest timp, panourile fotovoltaice plasate pe el generează electricitate. Cât despre internet, se pare că o persoană trebuie să se afle la o distanță de cel mult 500 de metri pentru a avea acces.

Sistemul este în faza de testare de 3 ani de zile, iar succesul pe care l-a înregistrat de curând într-un sat din Ghana i-a adus companiei nu mai puțin de două milioane de dolari. Acum, Watly este și subiectul unei campanii pe IndieGoGo, al cărei scop este acumularea a 75.000 de dolari. Cu o lună rămasă până la finalul acesteia, suma donată se ridică la 9.700 de dolari.