27 apr. 2016 | 18:01

O vulnerabilitate Waze te pune serios în pericol

ACTUALITATE
O vulnerabilitate Waze te pune serios în pericol

Unii cercetători au descoperit o vulnerabilitate importantă în aplicația Waze.

Waze, aplicația deținută de Google și folosită de milioane de oameni din toată lumea, pare a avea o vulnerabilitatea importantă. Afirmația a fost făcută de o echipă de cercetători care, după cum scrie și publicația Android Authority, s-ar fi folosit de codul de server aplicației pentru a urmări diverse persoane din toată lumea. Deși întreaga operațiune a necesitat o perioadă considerabilă de timp, cercetătorii au putut, într-un final, să trimită comenzi chiar către servere.

Din câte se pare, autorii studiului au putut să intercepteze locațiile mai multor șoferi și să-i monitorizeze pe cei din jurul lor grație bug-ului descoperit de curând. Mai exact, a fost nevoie de crearea a mii de ”șoferi fantomă”, iar în cazul în care ar fi dorit, oamenii de știință ar fi putut chiar să includă blocaje false pe hartă și să încarce alte informații false în sistem. Vestea este una extrem de îngrijorătoare, iar dacă hackerii ar fi beneficiat de această slăbiciune, ar fi putut afecta un număr foarte mari de oameni.

Și mai îngrijorător este faptul că slăbiciunile de acest fel nu se limitează la Waze, putând afecta și unele aplicații de matrimoniale. Din fericire, există câteva metode prin care vă puteți proteja. În primul rând, trebuie să știți că sunteți expuși doar când Waze este utilizată în mod activ, nu și când este în background. De asemenea, activarea modului ”invizibil” ar trebui să rezolve orice problemă.

În urmă cu câteva săptămâni, Waze a introdus o funcție foarte interesantă, care le permite șoferilor să fie avertizați în cazul în care depășesc limita de viteză dintr-o zonă anume. Aceasta poate fi dezactivată la cerere, sau să sune doar atunci când șoferul trece de limita de viteză legală. Funcția îi ajută pe șoferi să respecte legea mai ușor pe drumurile necunoscute.