21 nov. 2016 | 12:37

O adolescentă răpusă de cancer, „înghețată” la cererea mamei sale

ACTUALITATE
O adolescentă răpusă de cancer,

Criogenarea presupune congelarea materiei biologice la o temperatură care să nu o distrugă, ci să o conserve. Este o practică foarte controversată, dar o adolescentă bolnavă de cancer în fază terminală a primit recent aprobarea de a se supune acestei tehnici.

Adolescenta din Marea Britanie a murit luna trecută și a devenit primul copil britanic care a fost criogenizat, la cererea mamei sale. Tatăl, în schimb, se teme că aceasta se poate trezi peste 200 de ani şi nu va mai cunoaşte pe nimeni, nu va mai avea familie şi nici amintiri, scriu cei de la Daily Mail.

Fata se află într-un rezervor criostatic, la o temperatură de -196 grade Celsius, în interiorul Institutului de Criogenie, din Michigan (SUA). Acest eveniment a stârnit un conflict intens între părinții săi: mama sa și-a dat acordul pentru această operaţiune, iar tatăl său, care suferă de cancer la rândul său, a refuzat, din cauza prețului imens (37.000 de lire) și a brutalității metodei.

Adolescenta, înainte să moară, a scris o scrisoare în care îşi motivează alegerea: „Am fost rugată să explic de ce am ales să fiu supusă acestei metode bizare. Am doar 14 ani şi nu vreau să mor, dar ştiu că acest lucru se va întâmpla. Cred că această metodă îmi oferă o şansă de a fi tratată şi de a mă trezi la un moment dat, chiar dacă acest lucru se va întâmpla peste mii de ani. Vreau să trăiesc şi cred că în viitor se va descoperi un tratament împotriva bolii mele. Vreau să am această şansă. Aceasta este dorinţa mea.”

De asemenea, fata a cerut Curții să îi permită doar mamei sale să aibă drepturi asupra corpului ei. Ulterior, după ce tânăra a murit, trupul a fost preluat de medici şi a început să fie răcit şi introdus în nitrogen lichid, în Institutul de Criogenie din Detroit. În același loc fost criogenizat şi fondatorul său, Robert Ettinger, împreună cu două dintre soţiile sale.

De-a lungul timpului, aproximativ 250 de oameni au fost supuşi acestei proceduri. Primul a fost Dr. James Bedford, care a fost criogenizat în anul 1967. De asemenea, există oameni care au plătit în prealabil până la 150.000 de lire, pentru a trece prin același proces după moarte.

În cadrul procedurii, este folosit un dispozitiv pentru ca sângele să fie din nou pompat în organism atunci când este nevoie, iar pentru prevenirea deteriorării celulelor este administrat un tratament specific. Sângele şi fluidele corporale sunt înlăturate ulterior şi înlocuite cu o soluţie antigel. Evident, acest proces este controversat, iar până acum nu a fost readus la viață niciun om supus acestei metode. De exemplu, Martin Ingvar, neurolog la Institutul Karolinska din Suedia, este de părere că acest proces este supus eşecului şi că cei care îl practică sunt șarlatani care promit oamenilor ceva ce nu le pot oferi: nemurirea.