22 feb. 2016 | 12:34

Sony lansează gama Xperia X și schimbă puțin designul produselor premium [FOTO]

ACTUALITATE
Sony lansează gama Xperia X și schimbă puțin designul produselor premium [FOTO]

În cadrul MWC 2016, japonezii au arătat că au înțeles, într-un final, că gama Xperia Z pe care o ”mulg” de câțiva ani a devenit neinteresantă pentru utilizatori, așa că au lansat o nouă gamă, sub numele de Xperia X. 

Când scriam despre lansarea Sony Xperia Z5 Premium, primul smartphone din lume cu display 4K, mă declaram dezamăgit, deoarece nu vedeam utilitatea unui astfel de rezoluții pe un ecran atât de mic. În plus, ecranul ducea și la probleme de supraîncălzire, iar japonezii nu au făcut nici măcar interfața la rezoluția 4K, deci utilizatorii vedeau numai conținut scalat, în afară de clipurile filmate 4K cu camera telefonului.

Se pare că și ei și-au dat seama ca acel ”feature” nu numai că nu era necesar, ci chiar problematic, așa că gama X vine cu niște caracteristici mai ”down to earth” (n.red. – cu picioarele pe pământ). Este vorba despre trei modele, două premium și unul mid-range, cu caracteristici similare și funcționalități care chiar vin în sprijinul utilizatorilor.

Sony Xperia X Performance este cel mai puternic dintre cele trei. Are un design metalic, un display de 5 inch și rezoluție Full HD sub care se ascund un procesor Snapdragon 820, 3GB memorie RAM și 32GB spațiu de stocare. Camerele foto sunt de 23, respectiv 13MP, iar aici vedem o serie de funcționalități noi. De exemplu, există un mod de focalizare menit să anticipeze mișcările bruște, pentru a realiza fotografii perfecte chiar și atunci când subiectul se mișcă cu viteză, iar camera frontală poate face selfie-uri bune și la lumină scăzută. Și la capitolul autonomie telefonul stă bine, înglobând câteva funcționalități menite să extindă perioada de utilizare. Cu toate că vorbim despre o baterie de 2,700 mAh, autonomia ar trebui să fie de două zile. Merită menționat că modelul X Performance este singurul rezistent la apă dintre cele trei lansate.

Telefonul se mișcă foarte bine și camera pare performantă, dar va trebui să o testez mai pe îndelete pentru a-mi da seama cum stă față de cea de pe LG G5 sau cea de pe Samsung Galaxy S7. Designul este plăcut, familiar, dar în același timp diferit de cel pe care l-am văzut pe gama Xperia Z, însă nu îmi plac culorile ciudate alese de japonezi. Cel mai probabil, sunt gândite pentru piața asiatică, unde utilizatorii preferă gadgeturi mai colorate, dar eu nu aș vedea un om de afaceri cu un telefon de culoarea fisticului.

Sony Xperia X are aproape aceleași specificații, dar diferă procesorul. În loc de Snapdragon 820, telefonul are în dotare un Snapdragon 650 cu opt nuclee. Bateria este un pic mai mică, de 2.620 mAh, iar smartphone-ul nu este rezistent la apă.

Sony Xperia XA este cel mai slab dintre cele trei, dar are cel mai frumos design. Display-ul edge-to-edge are 5 inch și rezoluție HD, dar arată foarte bine înconjurat de acele margini foarte subțiri. Procesorul este unul Mediatek, iar memoria este de 2GB RAM. Camerele foto sunt și ele ceva mai slabe, de 13, respectiv 8MP, iar bateria are 2,300 mAh. Cu toate că are un aspect premium, smartphone-ul este unul midrange, fără multe pretenții în ceea ce privește performanțele.

Nu se știe când cele trei dispozitive vor fi disponibile și nici ce prețuri vor avea, dar este clar că vor fi ceva mai ieftine decât modelele din gama Xperia Z.