26 oct. 2016 | 10:20

Noul Opera face minuni pe sistemele mai slabe

ACTUALITATE
Noul Opera face minuni pe sistemele mai slabe

Cei de la Opera, prin cea mai recentă versiune a popularului browser, și-au propus să adreseze o problemă care afectează cea mai mare parte a utilizatorilor de PC-uri. Este vorba de timpul de pornire în momentul în care aveți foarte multe taburi dechise în sesiunea anterioară de navigare. 

Este ușor să testezi un browser în condiții ideale, cu o singură pagină web deschisă în care rulezi un test sistentic. De cele mai multe ori însă, lucrăm cu un număr foarte mare de tab-uri deschise și ne-am făcut un obicei din a le salva pe toate pentru a le accesa din nou în sesiuni ulterioare de navigare, chiar dacă acest lucru nu se întâmplă tot timpul. Partea frustrantă este că un browser cu 30 de tab-uri deschise poate ajunge și la un timp de pornire de un minut, dacă nu cumva aveți un procesor ultra rapid și o cantitate semnificativă de memorie ram.

Încercând să revoluționeze modul în care se încarcă paginile web în astfel de situații, Opera a lansat o nouă versiune a browserului omonim. Varianta cu numărul 41 promite o secvență de inițializare semnificativ mai rapidă în circumstanțele detaliate mai sus datorită unui algoritm foarte inteligent prin care, în primul rând, sunt încărcate paginile web cu care ați interacționat de curând. Rezultatele sunt imediat evidente.

Într-un test al celor de la Opera, realizat pe un sistem Lenovo Yoga 300 cu Core i3 și un hard disk hibrid, timpul de încărcare s-a înjumătățit, cu 10 tab-uri deschise din sesiunea anterioară. Beneficiile au crescut proporțional cu numărul de tab-uri deschise. Când respectiva valoare a ajuns la 42, timpul de încărcare s-a micșorat cu 86%. În practică, vorbim de un salt de 64 de secunde până la 9 secunde.

Deși astfel de actualizări sună foarte bune, este important să rețineți că nu avantajează toți utilizatorii de PC-uri în mod egal. Dacă aveți un computer ultra rapid, este puțin probabil să simțiți vreun avantaj.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele