Nokia face valuri în industrie cu un proces anti-Apple

Nokia face valuri în industrie cu un proces anti-Apple

La doar câteva zile după zvonurile despre un nou telefon Nokia, compania finlandeză a inițiat un proces anti-Apple.

Printr-un comunicat de presă oficial, cei de la Nokia au anunțat că au dat în judecată gigantul din Cupertino pe motivul încălcării de patente. Gestul s-ar putea să fie unul destul de costisitor pentru Apple pe termen lung, având în vedere că au mai fost nevoiți să plătească câteva sume astronomice în ultimii ani din cauza tehnologiilor integrate în iPhone.

Procesul anti-Apple a fost inițiat simultan atât în Statele Unite prin intermediul US District Court din Districtul de Est din Texast, cât și în Germania, în tribunaluri regionale din Dusseldorf, Mannheim și Munich. Luând în calcul efortul financiar din spatele acestui gest și faptul că în Europa veniturile Apple nu sunt privite cu ochi bun, este imposibil ca măcar unul dintre cele patru procese să nu fie câștigate.

De cele mai multe ori, un astfel de proces vizează 2-3 patente de design, interfață software sau tehnologie. La fel a fost și în cazul procesului dintre Samsung și Apple care s-a extins pe parcursul mai multor ani. De această dată însă, pretextul vine sub forma a 32 de patente ce vizează o varietate foarte mare de tehnologii, începând cu particularități ce țin de ecran și elemente de interfață, până la encodare video și chipset hardware.

,,Datorită investițiilor noastre continue în cercetare și dezvoltare, Nokia a creat sau a contribuit la multe tehnologii fundamentale folosite în dispozitivele mobile actuale, inclusiv cele din produsele Apple.” Ilkka Rahnasto, directorul Nokia responsabil de patente este foarte optimist în privința meritului acestui proces. ,,După mai mulți ani de negocieri, încercând să ajungem la o înțelegere financiară care să acopere utilizarea acestor patente de către Apple, am fost nevoiți să ajungem în tribunal pentru a ne apăra drepturile.

Merită avut în vedere că Apple a ajuns să se ferească să mai lungească foarte mult timp astfel de procese. Din acest motiv a plătit de curând 24,9 milioane de dolari pentru un patent ce părerea să aibă legătură cu modul de funcționare al Siri și 625 de milioane de dolari pentru niște patente legate de Facetime.

Citește și:
Sursa: Engadget