21 mart. 2016 | 11:22

NASA trimite o imprimantă 3D în spațiu, care poate fi folosită de pe Pământ

ACTUALITATE
NASA trimite o imprimantă 3D în spațiu, care poate fi folosită de pe Pământ

Când ajunge la noi vestea unui alt plan măreț al NASA, deja nu ne mai mirăm. Recent, a încheiat un parteneriat cu compania Made in Space, pentru a trimite în spațiu imprimanta AMF creată de aceasta. 

„Pământenii” pot plăti pentru a folosi AMF-ul (Additive Manufacturing Facility), imprimanta fiind creată pentru a opera într-un mediu cu microgravitație, pentru a printa obiecte pe stația spațială. Spencer Pitman de la Made in Space a declarat pentru TechCrunch că deja există 20 de clienți care plătesc pentru a folosi AMF, printre ei numărându-se și liceele care organizează concursuri de design legat de spațiu, universitățile care vor imprima componente de folosit în cercetările medicale și companii care vor să printeze componente ale sateliților și nu numai.

Imprimanta 3D - Made in Space

Made in Space a arătat ce poate imprimanta 3D creată de experții companiei în 2011, pentru prima oară. De asemenea, compania a trimis o versiune a dispozitivului la bordul Stației Spațiale Internaționale în 2014. Cea mai nouă versiune include destul de multe îmbunătățiri și poate fabrica obiecte din 30 de materiale diferite. NASA are nevoie de o imprimantă 3D în spațiu în primul rând din cauza timpului și banilor necesari trimiterii propriu-zise a obiectelor în spațiu. Potrivit NASA, costă 10.000 de dolari să trimiți doar jumătate de kilogram. Pitman spune, pe de altă parte, că prețul este chiar mai mare de atât, pentru că trebuie luate în calcul și toate procedurile de certificare.

Cu ajutorul AMF, Made in Space poate contribui la eficientizarea timpului și costurilor pentru NASA. Totuși, o imprimantă 3D are nevoie de materiale de printat, care vor costa, evident, mult. Pitman spune că prețurile vor varia între 6.000 și 30.000 de dolari, dar vor exista și discounturi, grație inițiativelor STEM. Așadar, chiar dacă printarea 3D în spațiu nu e ieftină, e o opțiune atrăgătoare, fie și prin simplul fapt că nu a fost disponibilă până acum.