NASA recunoaște că e o șansă să ne lovească un asteroid

NASA recunoaște că e o șansă să ne lovească un asteroid

NASA și-a schimbat puțin părerea despre riscurile pe care asteroidul 2013 TX68 le-ar reprezenta pentru Terra. 

Totuși, nu e cazul să ne alarmăm cu previziunile apocaliptice. Chiar dacă asteroidul ar lovi Pământul, pagubele nu ar fi suficient de mari pentru a cauza o catastrofă globală. Acesta are o lungime de aproximativ 30 de metri, fiind de aproape două ori mai mare decât corpul care a lovit orașul Celiabinsk din Rusia în urmă cu câțiva ani.

Cei de la NASA recunosc că există o șansă să ne lovească la data de 28 septembrie 2017, dar această șansă e de 1 la 250 de milioane. Dacă asta s-ar întâmpla, ar exploda în atmosferă, eliberând la fel de multă energie precum o bombă nucleară, făcând ceva pagube pe o suprafață nu foarte mare. Paul Chodas, manager al Centrului NASA dedicat studiilor orbitei Pământului, spune că șansele de coliziune sunt prea mici ca să ne alarmeze.

Chiar cu o seară în urmă, NASA a publicat un tweet în care a pretins că Terra e în siguranță în raport cu acest asteroid, cel puțin pentru următorul secol. Oricum, astronomii nu pot prezice și nu pot controla mișcările corpurilor cerești, după cum scriu și cei de la Mirror.

Tot Chodas a explicat că orbita e destul de oscilantă, așa că e greu să stabilească unde se îndreaptă. Totuși, experții NASA speră că vor reuși să adune mai multe date luna viitoare, când asteroidul va trece pe lângă Terra, fără șanse de impact.