05 dec. 2016 | 13:02

Încălzirea globală îngreunează studierea planetei Marte

ȘTIINȚĂ
Încălzirea globală îngreunează studierea planetei Marte

Cercetătorii interesați de studierea planetei Marte încep să observe din ce în ce mai clar efectele negative ale încălzirii globale.

Deși ar părea greu de crezut, cel mai uscat loc de pe Pământ în ziua de azi se găsește în Antarctica. Este vorba, mai exact, despre Văile Uscate McMurdo, o zonă lipsită aproape în totalitate de gheață, zăpadă și forme de viață. Una dintre principalele cauze ale condițiilor extreme sunt vânturile din zonele respective. Acestea iau naștere în momentul în care aerul dens este atras de gravitație și pot atinge viteze de până la 320 de kilometri la oră.

În timp ce coboară, acestea se încălzesc și evaporează apa, gheața și zăpada. Astfel, cercetătorii sunt de părere că, dintre toate zonele de pe Pământ, Văile Uscate sunt cele mai asemănătoare cu Planeta Marte, din punct de vedere al condițiilor. ”O zi rece în Văile Uscate este ca o zi normală pe Marte”, a declarat un geofizician din cadrul Universității din Texas, conform celor de la Wired. În acea parte a Antarcticii, temperaturile pot ajunge des la -55 grade Celsius.

Acum, însă, lucrurile ar putea să se schimbe dramatic, iar motivul ar fi încălzirea globală. Având în vedere faptul că 2016 ar șanse mari de a deveni cel mai cald an din istorie, oamenii de știință observă din ce în ce mai clar că Văile Uscate se apropie de un moment important. Acestea includ o coastă foarte interesantă, care se aseamănă cu planeta Marte din urmă cu milioane de ani. Acolo, cercetătorii speră să găsească informații cu privire la modul în care a circulat apa pe suprafața Planetei Roșii în trecut.

Un cercetător NASA care a vizitata Antarctica pe parcursul ultimelor patru decenii a declarat de curând că a observat schimbări remarcabile, cum ar fi permafrost dezghețat sau gheață topită extrem de rapid. ”Peste zece ani, nu va mai arăta cum arată acum, așa că ar trebui să o studiem cât mai putem”, a declarat el.

Pentru moment, zonele cele mai afectate sunt coastele. La altitudini înalte, temperaturile ar fi la fel de scăzute precum erau în urmă cu 40 de ani. Desigur, nu putem fi siguri că aceste condiții se vor menține și în viitor. Printre altele, Văile Mute sunt și o zonă în care diverse organizații pot testa costume pentru astronauții care ar fi trimiși pe Marte.