NASA a găsit pe Marte dune de nisip asemănătoare unui mesaj scris în codul Morse

NASA a găsit pe Marte dune de nisip asemănătoare unui mesaj scris în codul Morse

Camera HiRiSe (High Resolution Imaging Science Experiment) a celor de la NASA a surprins o imagine spectaculoasă pe planeta Marte.

În fotografie, se poate observa ceva care pare a fi un mesaj în codul Morse. În realitate, sunt șanse extrem de mici să fie o tentativă de comunicare a unei civilizații extraterestre. Cel mai probabil, sunt dune de nisip care au căpătat această formă din cauza vânturilor.

Caracteristicile dunelor marțiene sunt influențate de topografia locală. Forma și orientarea lor oferă, de obicei, oamenilor de știință informații despre direcția vântului, însă în această imagine, formele dunelor sunt foarte complexe, așa că e dificil de stabilit direcția precisă a vântului.

O depresiune circulară, probabil un vechi crater de impact, a limitat volumul de nisip disponibil pentru formarea dunelor și a influențat dinamica vântului marțian din zonă. Drept urmare, dunele din această zonă formează puncte și linii distincte, asemănătoare unui mesaj scris în codul Morse.

„Liniile” sunt niște dune liniare formate sub acțiunea unor vânturi bidirecționale, care nu se deplasează pe o direcție paralelă cu duna, potrivit IFL Science. În schimb, efectul combinat al vânturilor care bat din două direcții în unghi drept asupra dunelor a făcut posibilă acumularea liniară a prafului și nisipului marțian. „Punctele” mai mici apar atunci când procesul de formare al dunelor liniare suferă întreruperi. Acest proces nu este deocamdată foarte bine înțeles, acesta fiind motivul principal pentru care NASA a decis să fotografieze această regiune cu camera HiRISE. Imaginea a fost obținută pe 6 februarie 2016.

Veronica Bray, expert în știință planetară la Universitatea din Arizona, a declarat pentru Gizmodo că a încercat să descifreze mesajul, pentru amuzament. Aparent, traducerea ar fi “NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: