Mulțumită Maxthon, chinezii știu mai multe despre tine decât părinții tăi

Mulțumită Maxthon, chinezii știu mai multe despre tine decât părinții tăi

Când vine vorba de confidențialitate, browser-ul Maxthon pare a avea o problemă serioasă.

Sectorul browserelor de internet este în prezent dominat aproape în totalitate de câteva companii (precum Apple, Microsoft sau Google).

Însă există și alternative la produsele acestora, iar Maxthon este cu siguranță una dintre cele mai populare în acest moment. Însă, când vine vorba de confidențialitate, utilizatorii nu au prea multe motive pentru a fi fericiți.

The Register citează raportul Exatel, o companie poloneză specializată în domeniul securității online, care menționează că Maxthon trimite în China o cantitate importantă de informații.

Vorbim aici despre sistemul de operare folosit de un calculator, precum și numărul versiunii, rezoluția ecranului, tipul de procesor inclus în sistem, dar și frecvența acestuia și a memoriei instalate, locația în care este instalat fișierul executabil al browser-ului sau pagina de pornire. De asemenea, chinezii pot afla dacă un utilizator folosește AdBlock sau nu.

Informațiile sunt colectate fără știința fiecărei persoane în parte și ar putea fi folosite în cazul în care se orchestrează un atac asupra unei anumite ținte. Exatel ar fi descoperit problema în timp ca analiza traficul suspect din rețeaua unuia dintre clienții săi. Register susține că browser-ul celor de la Maxthon este al șaselea cel mai popular browser în două țări, având o cotă de 0,3% în Polonia și 2,6% în China.

Maxthon este disponibil atât pe Windows, cât și pe OS X și Linux. În mod interesant, în ciuda informațiilor pe care le adună, producătorii săi îl caracterizează drept un browser sigur, capabil pe a proteja utilizatorii de spionajul NSA.

Maxthon este un browser nu foarte cunoscut, dar care s-a ridicat la nivel mondial după ce inițial a avut o popularitate foarte mare în China, unde se află și producătorii săi. Are o interfață foarte prietenoasă și beneficiază de funcția Drag and Drop, este customizabil, însă nu are deocamdată suficiente aplicații suplimentare. Cu toate astea, l-am inclus la un moment dat în lista noastră cu cele mai bune browsere pentru Windows 7.

Citește și:
Etichete: