Mozilla Firefox va beneficia de Quantum, cel mai puternic motor de browser

Mozilla Firefox va beneficia de Quantum, cel mai puternic motor de browser

Mozilla Firefox va beneficia de un nou motor de browser, Quantum, care are sarcina de a înlocui motorul actual, Gecko.

Întâi de toate, e posibil ca unii să se întrebe ce este un motor de browser. Acesta, fie el Gecko sau Quantum, reprezinta unealta prin care informațiile despre conținutul unui site și design-ul acestuia (conținut scris în limbaje precum HTML, XML, CSS sau XSL) sunt transformate în conținut vizibil pentru utilizatorul unui site.

Mozilla Firefox se bazează pe motorul sau engine-ul Quantum, iar anunțul cu privire la lansarea acestuia a fost făcut în același timp cu evenimentul de presă al Apple, unde am văzut noile Macbook-uri. Noul engine ar trebui să fie gata pentru utilizatori la finalul anului 2017.

Numele de Quantum a fost ales de Mozilla deoarece noul motor va face un ”salt cuantic” în materie de performanță. Pentru a avea o perspectivă mai bună asupra acestui salt, trebuie să ne reamintim că Gecko a apărut în browser-ul Netscape, în 1997, și a fost modificat pe parcurs pentru a fi compatibil cu noi tehnologii. Quantum este construit de la 0 și este din start compatibil cu tot ce este nou în domeniu.

”Dorim să atingem un nivel de performanță atât de vizibil încât toată experiența de browsing să se schimbe odată cu Quantum”, spune David Bryant, director al departamentului de Platform Engineering pentru Mozilla. ”Paginile se vor încărca mai repede, iar scroll-ul va fi mai fin ca niciodată”, citează digitaltreds.com.

Mai exact, Quantum va fi dedicat procesoarelor cu mai mult de un nucleu. Gecko a fost creat în era procesoarelor single-core, în comparație. În prezent, plăci video și procesoare cu mai multe nuclee au devenit standardul, iar noul motor al Mozilla Firefox va putea să se folosească de asemena elemente de hardware.

Conform lui Bryant, Mozilla Firefox cu engine-ul Quantum va fi disponibil pentru Windows, Android, Mac și Linux, acesta sperând ca ”într-o zi” să poată fi introdus și pe iOS.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: