”Miroase” a prostituție: cautsponsor.ro, o altfel de platformă de dating

”Miroase” a prostituție: cautsponsor.ro, o altfel de platformă de dating

Dacă nu ai trăit departe de internet zilele astea, eventual printr-o peșteră izolată de civilizație, sunt șanse destul de slabe să nu îți fi ajuns prin News Feed o ironie la adresa paginii cautsponsor.ro

Inițial, poți avea două variante în minte: fie e o pagină concepută ca o satiră la adresa prostituției mascate, fie chiar s-a ajuns în punctul în care prostituția e atât de prezentă, încât nu mai are sens să ne prefacem că nu există, în vreun acces de pudibonderie. Cum ar spune probabil Donald Trump, dacă i s-ar cere părerea: dacă nu poți să scapi de ceva, găsește o cale să faci bani de pe urma lui. Cautsponsor.ro se prezintă drept „pagina de întâlnire pe internet pentru bărbați prosperi, exigenți și cu un scop bine determinat și fetele care știu exact ce așteaptă din relația dată”. Adică, treaba e simplă: ești o fată simpatică, care știe clar că vrea bani de la partenerul mai mult sau mai puțin de viață. Îți faci cont, specifici lucruri relevante despre tine, printre care și preferințele sexuale, apoi aștepți să te caute „sponsorul” și să stabiliți o înțelegere. Sponsorul, pe de altă parte, are opțiunea de a-și specifica și veniturile, ca să fie targetat mai ușor. În politica site-ului nu e specificat nimic despre sexul oferit contra-cost, ba chiar e specificat în termenii și condițiile site-ului că e interzis.

Cautsponsor

Cei de la Start-up.ro au stat de vorbă cu dezvoltatorii acestui site. Au ales să își păstreze identitatea anonimă, dar au recunoscut că au copiat modelul ceh al platformei, adaptându-l la „piața” din România. “În România nu contează unde stai, e important dacă ai un BMW, iPhone și haine de firmă. Sunteți mult mai interesați decât noi, cehii, să vă etalați statusul”, îmi spune omul din Praga. Povestește că citește Cancan și are și prieteni care umblă prin marile cluburi de fițe din București și știe cum merge treaba acolo: unele fete vor să se asigure că bărbații le vor plăti vacanțe, operații estetice sau mașini, în timp ce ei vor să se laude cu fata. Sexism? Cam da, dar am zis să mergem mai departe. “De ce crezi că unele femei stau cu bărbați bătrâni? Pentru că arată bine? Nu. Pentru că au bani. Iar lor le plac femeile-brățară, pe care le pot folosi pentru a se lăuda fetelor”.

Chiar dacă nu se menționează pe nicăieri nimic despre sex, se subînțelege că va fi elementul care va sta la baza relațiilor legate pe această platformă, împreună cu banii, desigur. Cautsponsor.ro este despre femei care se întâlnesc cu bărbați doar dacă aceștia le asigură ceva consistent din punct de vedere material, indiferent dacă e vorba de bani, vacanțe sau haine pretențioase. Practic, ceea ce se întâmplă în cluburile de fițe se întâmplă acum și pe internet.

Cu alte cuvinte, Cautsponsor.ro e un fel de Tinder al celor care și-au stabilit din start așteptările de la o „relație”: avem o ea care probabil nu se pricepe la prea multe lucruri în afară de a arăta bine și un el care are nevoie să mizeze pe puterea banului pentru a-și confirma statutul de Don Juan în societate. O telenovelă banală, care se difuzează oricum zilnic peste tot, doar că poate nu într-un mod atât de ostentativ.

Citește și:
Etichete: