Microsoft demonstrează ineficiența energetică a Chrome

Deși este puțin probabil să nu fi observat și voi că navigarea pe internet prin intermediul Chrome implică un sacrificiu enorm de autonomie la un laptop, Microsoft a făcut un test comparativ cu Microsoft Edge.

În urmă cu ceva timp au apărut mai multe teste online care atestau consumul absurd energetic al Chrome în comparatie cu Safari pe Mac-uri. Acum a venit rândul celor de la Microsoft să facă același test comparativ cu browserul Edge.

Folosind patru Surface Book-uri cu o configurație hardware similară, oficialii Microsoft au realizat un experiment video pe care îl puteți vedea și voi în clipul de mai sus. Ideea din spate a fost de a demonstra performanța energetică a Microsoft Edge în comparație cu Mozilla Firefox, Google Chrome și Opera. Dacă nu era evident din titlu, browserul gigantului din Redmond a ieșit în frunte. Mai fascinantă decât atât este însă diferența cu care a reușit respectiva performanță.

După ce hibridele au fost încărcate la maxim și deconectate de la o sursă de energie, a început testul efectiv. Primul care a cedat și s-a închis a fost Surface Book-ul cu Google Chrome, după doar 4 ore și 19 minute. Firefox se poate mândrie cu ocuparea locului trei în acest test comparativ cu 5 ore și 9 minute. Opera a ieșit pe poziția a doua cu 6 ore și 18 minute.

Liderul absolut și motivul pentru care testul a fost realizat în primul rând a fost Microsoft Edge cu o performanță de invidiat. Șapte ore și 22 de minute au trecut din momentul începerii testului până când bateria respectivului sistem a cedat. În procente, Microsoft trage concluzia că Edge s-a descurcat mai bine cu 70% față de Chrome, 43% în comparație cu Firefox și 17% când a fost pus lână Opera.

Pentru a atașa și mai multă greutate testului, Microsoft a făcut publice date telemetrice agregate de la milioane de sisteme de pe întregul mapamond cu Windows 10 din care se vede în mod clar că atât Microsoft Edge, cât și Firefox sunt mai eficiente decât Chrome.

Alexandru Puiu
06:51 21.06.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video