Microsoft află înaintea medicilor dacă suferi de cancer

Microsoft află înaintea medicilor dacă suferi de cancer

Oamenii de știință de la Microsoft au demonstrat că, analizând mostre de căutări online, ar putea identifica utilizatorii de internet care suferă de cancer pancreatic chiar înainte să fi primit un diagnostic.

Studiul a fost publicat în Journal of Oncology Practice de către Eric Horvitz și Ryen White, cercetători Microsoft, precum și de John Paparrizos, absolvent al Universității din Columbia. Aceștia s-au concentrat pe căutările de pe Bing, motorul de căutare al Microsoft. Apoi, au analizat cazurile retrospectiv și au descoperit că, în funcție de căutările de pe Bing, pot avea indicii importante legate de posibilitatea ca cineva să sufere de cancer.

Detectarea timpurie a bolii poate prelungi foarte puțin speranța de viață, din păcate. Studiul sugerează că diagnosticarea lui din timp poate crește rata de supraviețuire de cinci ani la 5-7%, de la doar 3%. Datele colectate de cercetători au fost anonime, astfel încât indivizii nu pot fi contactați. Un pas logic ar fi ca medicii să se hotărască ce vor face cu toate informațiile. O posibilitate ar fi lansarea unui serviciu de sănătate, unde utilizatorii să permită ca informațiile căutate să fie colectate, astfel încât experții să poată monitoriza cele mai evidente semnale de alarmă.

Cercetătorii au refuzat să ofere detalii specifice, dar White este acum CTO al diviziei Health & Wellness, deschisă recent de Microsoft. De asemenea, în cadrul unei conferințe recente, Horvitz a sugerat că platforma pe care au folosit-o ar putea deveni un fel de Cortana dedicată sănătății. Această abordare reprezintă încă un teren complet nou pentru medici, dar cercetătorii Microsoft speră să le dea un imbold.

Cercetarea se bazează și pe abilitatea echipei Microsoft de a distinge între căutările web care se bazează pe anxietate sau pe o bănuială nu neapărat fondată și cele care includ simptome specifice ale oamenilor care le experimentează. Horvitz spune că ceea ce l-a determinat să facă ceva în direcția asta a fost o conversație cu un prieten apropiat care i-a descris simptome. Horvitz l-a sfătuit să contacteze un medic, iar la scurt timp a fost diagnosticat cu cancer. Câteva luni mai târziu,a murit.

Microsoft face progrese serioase în domeniul medical. Recent, au descoperit reacții adverse la medicamente cu ajutorul modelelor observate în căutările online ale oamenilor. În 2013, au descoperit efecte adverse ale anumitor medicamente, cu ceva timp înainte să fie depistate de sistemul Food and Drug Administration.

 

 

Sursa: NY Times