Masterchef cosmic: NASA a gătit cu succes ingrediente crescute în condiții asemănătoare celor de pe Marte

Masterchef cosmic: NASA a gătit cu succes ingrediente crescute în condiții asemănătoare celor de pe Marte

Până să facem mișcarea radicală de a ne muta pe Marte, ar trebui să ne asigurăm că vom avea toate elementele indispensabile unui trai decent. În categoria asta, evident, intră și mâncarea.

NASA are în plan să trimită oameni pe Marte în 2030. Până să atingem acest scop măreț, mai sunt multe lucruri de făcut, precum dezvoltarea și testarea unei rachete care să ne ducă acolo și studierea detaliată a efectelor asupra corpului uman.

În ceea ce privește hrana pe Marte, scenariul din The Martian nu e chiar rupt de realitate. Bruce Bugbee, directorul Departamentului de Plante, Soluri și Climat de la Universitatea din Utah a început acum ceva timp să îi ajute pe cei de la NASA să creeze sisteme pentru susținerea vieții biologice în spațiu. Acesta a creat mai multe „camere de creștere”, una dintre ele fiind folosită chiar la bordul Stației Spațiale Internaționale. Bugbee consideră că tehnologia actuală poate fi utilizată chiar și pe Marte.

Totuși, înainte de a avea recolte pe Marte, NASA a reușit să aibă unele pe Pământ, dar în condiții care le reproduc pe cele de pe planeta roșie. Culturile au fost crescute în solurile dintr-o seră din Universitatea Wageningen, iar experții NASA au reuşit să cultive cu succes roşii, cartofi şi mazăre. În timpul experimentului, oamenii de știință au descoperit că numărul de metale grele din solul de pe Marte a fost la un nivel mult mai scăzut decât doza maximă admisă. Prin urmare, fructele şi legumele crescute pe planeta roşie ar putea fi sigure pentru consumul uman.

Pentru a sărbători reușita, NASA a pregătit o cină cu patru feluri de mâncare, făcute din ingredientele obținute în simulatoare. Cina a fost pregătită pentru cei care au donat pentru proiectul „Mâncare pentru Marte şi Lună”, care s-au putut delecta cu înghețată de morcovi, supă de cartofi și alte două preparate.

Citește și: