Mâna protetică pe care o poți controla cu mintea

Mâna protetică pe care o poți controla cu mintea

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au dezvoltat o interfață creier-mașinărie (BMI) care permite pacienților să miște degetele unei mâini protetice folosind doar semnalele cerebrale. Un detaliu important ar fi faptul că le pot mișca individual.

Studiul a fost publicat în Journal of Neural Engineering, iar echipa a descris cum pacientul a putut opera dispozitivul, fără un antrenament în prealabil. Studiile recente au adus un număr remarcabil de îmbunătățiri în ceea ce privește tehnologiile existente. De exemplu, multe dintre BMI-urile actuale permit utilizatorilor de mâini mecanice să opereze mai multe moduri de strângere a obiectelor. Abilitatea de a mișca fiecare deget independent de restul, totuși, nu a mai fost obținută până în prezent.

Mana protetica

Pentru a reuși această performanță, cercetătorii au recrutat un pacient de 20 de ani, bolnav de epilepsie, care a fost supus unei proceduri de implantare a electrozilor în cortextul senzorimotor, partea creierului asociată cu planificarea și executarea mișcărilor voluntare. Deși participantul a primit, în primă instanță, implanturile cu intenția de a-i ajuta pe doctori să detecteze ținta atacurilor de epilepsie, a fost de acord să le permită experților să îi scaneze activitatea cerebrală în timp ce își mișca degetele pe rând.

Pacientul a purtat o mănușă specială cu vibrații, care îi stimula vârfurile degetelor, generând un set de semnale cerebrale care puteau fi analizate. Prin scanarea datelor, medicii au putut pune pe hartă activitatea electrofiziologică asociată cu mișcările fiecărui deget, majoritatea având loc în girusul precentral și postcentral. Folosind aceste informații, au programat mâna protetică să miște degetul potrivit, în funcție de modelul activității cerebrale detectate într-un anumit moment. Rata de succes a fost de 77%, dar procedura a fost testată pe un singur pacient, așa că e prematur să dăm verdicte.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: